Протест в памет на самозапалилия се Пламен, който издъхна 04.03 | 12:28

Протестиращите се организират във Facebook. Мястото е пред Ариана

От Кремена Бедерева

Часове след кончината на Пламен, който се самозапали пред общината във Варна, в социалната мрежа Facebook започнаха да се организират протести.

Група, която събра за минути доста привърженици, призовава към протест днес пред езерото "Ариана" в София.

"Днес от 18:30 се събираме на Ариана в памет на Пламен Горанов, който се самозапали, протестирайки срещу ТИМ - групировката задушила Варна и разпростряла влиянието си на национално ниво.

Носете плакати "Мафията убива България" и свещички в памет на саможертвата на Пламен", пишат организаторите във Facebook групата. 

А тези, които не могат да присъстват на мястото, са призовани да запалят свещ за Пламен.

"Който не може - нека запали свещичка на прозореца си и да загаси осветлението в 19:00, да излезем със запалени свещи по балкони, градинки и улици. Тихичко да помислим как да променим себе си, за да приличаме повече на ПЛАМЕН. Без викове, без крясъци, такива ще има в изобилие в следващите дни... Нека отдадем минутка и спрем по улиците и по кръстовищата...", пишат хората във Facebook.

Пламен почина вчера във Военноморската болница. 36-годишният мъж имаше 80% изгаряния по цялото тяло и беше инхалирал токсични газове. Въпреки усилията на лекарите и мащабната кръводарителска кампания, в която се включиха много граждани от цялата страна, той загуби живота си.

Мъжът се запали в знак на протест срещу кмета на Варна Кирил Йорданов. "Той беше непримирим към случващото се около нас и не можеше да го приеме равнодушно” - така негови близки обясняваха постъпката му.

След постъпката на Пламен гражданите на Варна поискаха оставката на Йорданов.

Водещи

Най-четени