Протест пред КТБ по повод една година от затварянето на банката 19.06 | 09:21

Заради затварянето на банката, редица предприятия, сред които и държавни, останаха без достъп до парите си

От iNews.bg

Нов протест се подготвя днес пред сградата на КТБ в София, в навечерието на годишнината от затварянето на банката. Четвъртата по големина банка в България беше поставена под специален надзор на 20-ти юни миналата година. След като отчетът на банката показа отрицателен капитал, от БНБ отнеха лиценза й на 6-ти ноември и в момента тя е в несъстоятелност, въпреки че процедурата се обжалва. Обект на обжалване, обаче е датата на неплатежоспособността, а не самото производство по несъстоятелност.

Вложители в Корпоративна търговска банка неведнъж протестираха с искане за възстановяване на парите им и разкриване на истината за случилото се в банката през последната година, припомня БНР. Заради затварянето на банката, редица предприятия, сред които  и държавни, останаха без достъп до парите си. Вложители с надгарантирани влогове направиха многократни опити за цесии и прихващания. По-голямата част от хората, които са имали гарантирани суми до 196 000 лева вече са получили парите си от Фонда за гарантиране на влоговете. Към вчерашна дата от него бяха изплатени  3 617 500 000 лева на повече от 107 000 вложители.

Междувременно заради КТБ се наложиха промени в редица закони. Тази седмица дори бе променен законът за БНБ, така че, ако някой от управителния съвет си подаде оставката предсрочно новият титуляр на поста да има нов мандат. Промяната се направи в очакване на оставката на гуверньора Иван Искров. Въпреки че председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви, че в неофициален разговор Искров е обещал оставката си на 19 юни - т.е. днес, от БНБ реагираха остро и видяха опит за натиск върху Централната банка.

 

Докладът на парламентарната комисия, натоварена да проучи действията на държавните институции в аферата КТБ, ще бъде оповестен идната седмица, след окончателното отпадане на част от законовите ограничения за банковата тайна, увери вчера председателят на комисията Валентин Николов.

Най-четени