Протести ден 47: Протестиращите наредиха бухалки с надпис "ГЕРБ" пред МС 24.08 | 20:57

Протест имаше и пред Резиденция „Бояна“, където Иван Гешев събра над 700 прокурори от цялата страна

От iNews.bg

За 47-и път граждани излязоха на протест с искане за оставки на премиера Бойко Борисов и правителството, както и на главния прокурор Иван Гешев. Те настояват за извънредни избори, машинно гласуване и промяна в Конституцията на страната.

От "Отровното трио" са изпратили писмо до Министерски съвет и прокуратурата. Питат: живее ли главният прокурор в резиденция "Бояна"; по силата на каква нормативна уредба му е разрешено да обитава дом номер 5; имал ли е друг главен прокурор подобна привилегия; извършен ли е ремонт преди нанасянето на Гешев и на каква стойност; проведен ли е търг за ремонта и ако да- кой го е спечелил; охраняван ли е главният прокурор от Бюрото за защита на свидетелите на територията, която се охранява от НСО; от бюджета на прокуратурата ли е платен ремонтът. По информация на "Отровното трио" дом номер 5 е бил в състоянието, в което е оставен преди 30 години.

Протестиращите наредиха бухалки с надпис "ГЕРБ" пред Министерски съвет. С тях символизираха начина, по който мутрите са преминали прехода. "Държавата на Борисов се управлява по правото на силата, а ние искаме да се управлява със силата на правото", заяви Арман Бабикян.

Демонстрации започнаха още от сутринта. Протестиращи поднесоха цветя пред сградата на областната управа в София и поискаха оставката на областния управител Илиан Тодоров. Повод за акцията бе изказването на Тодоров след напрежението на бул. "Ситняково". Той нарече протестиращите "изроди" и "алкохолизирана тълпа".


Протест имаше и пред Резиденция "Бояна", където Иван Гешев събра над 700 прокурори от цялата страна, за да обсъдят независимостта на съдебната система. Стигна се до напрежение и спречкания с полицията.

Затворени остават "Орлов мост", кръстовището пред Ректора на Софийския университет, както и площад "Независимост". Палатковият лагер пред университета беше разрушен от трима мъже. Момиче дори е било влачено докато е в палатка. Стана ясно, че инициаторът е Георги Флоров, който организира контрапротестите пред румънското посолство. По-късно лагерът бе възстановен.

На този фон премиерът Бойко Борисов отиде в Атина, за да "прави история". С гръцкия му колега Кириакос Мицотакис подписаха финалните документи за включване на България в проекта за терминал за втечнен газ край Александруполис. 

Водещи

Най-четени