Протести заради спирането на 2 влака по линията София-Варна 17.10 | 09:25

„И БДЖ-то трябва, дядовото, не само магистрали!“

От Таня Георгиева

Над 5000 души са се включили в протестната подписка срещу спирането на два влака след Нова година, съобщиха от Община Червен бряг. По новото разписание от 1 януари 2013 г. влакове 2610 и 2611 по линията София-Варна няма да се движат.

"Основателната" причина за преустановяване на движението на двата влака е "3-минутният престой на гара Червен бряг, което "забавяло" пристигането им на крайната дестинация", е аргументът на ръководството на БДЖ за решението, обясниха от Общината.

Спирането на влаковете ще усложни придвижването на около 600 човека, които месечно ползват железницата за придвижване до и от работните им места.

"Ако спрат влака, за да стигна до Велико Търново, първо трябва да пътувам до Плевен от там до Горна Оряховица и след това – направление Велико Търново", съобщиха много обезпокоени граждани.

Другият проблем е, че е взето решение и за "преместване" на разписанието на още три пътнически влака. Влак 20 136, който е за 19:00 часа, се мести в 21:00 часа. "Хората приключват работа в 17:00 ч. – какво да правят до 21;00 ч., кога ще се приберат по домовете си?", питат силно притеснени и от общинската администрация.

В събота и неделя се пускат само по три вагона, които са крайно недостатъчни за обслужване на пътниците. Не е имало случай да не са препълнени и хората не само да стоят прави, а да са наблъскани един до друг и да "висят" по вратите, което е сериозна предпоставка за опасни инциденти, алармират от Общината и питат чие ще бъде отговорността, ако, не дай, Боже, се случи трагедия?

Нарочените за спиране влакове обслужват не само община Червен бряг, а и общините Луковит, Кнежа и Искър. "Това е болен въпрос за всички, затова, когато подписката приключи, ще я внесем до всички отговорни по въпроса институции, включително и до министъра на транспорта Ивайло Московски.", казаха от червенобрежката община.

Събирането на подписи от недоволни граждани продължава.

"Към момента няма потвърждение за спирането на влаковете. Ще имам срещи с мои колеги от синдиката и ще имаме информация по въпроса. В зависимост от това каква е тя, ще предприемем съответните действия", съобщи за Север.бг председателят на синдиката на железничарите в Горна Оряховица Дечко Гърков.  

Водещи

Най-четени