Протести на хора, лежали по комунистическите затвори 13.03 | 07:00

Те се противят срещу преизбирането на Евтим Костадинов като председател на Комисията по досиетата

От Андриян Георгиев

Днес (13 март) в 11 часа Гражданска платформа за памет и съвест ще проведе протест и ще внесе в Министерството на правосъдието петиция до Европейския парламент (ЕП) за дискриминацията спрямо бившите политически затворници на комунистическия режим, които според българския закон не могат да бъдат членове на Комисията по досиетата, въпреки че са реабилитирани.

Според тях това е арогантно нарушение на Резолюцията на ЕП за европейската памет и тоталитаризма. България е нарушила и Пражката декларация, която е приета през 2008 г. от Народното събрание.

Изборът на нови членове на Комисията по досиетата преди премахването на дискриминационните параграфи от закона ще направи избраната комисия нелегитимна пред демократична Европа, твърдят бившите политически затворници.

Петицията е подписана от политическите затворници Александър Наков, Гено Генов, Георги Константинов, Николай Галев, Никола Даскалов, Янко Янков, от граждани и граждански организации и е отворена за присъедняване на сайта:  

http://toross.blog.bg/politika/2012/03/10/protest-vyv-vtornik-v-imeto-na-antikomunizma.918082

Същевременно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се готви да номинира за втори мандат за председател на Комисията по досиетата бившия капитан от Народната милиция Евтим Костадинов, посочват бившите политзатворници.

Европейската платформа за памет и съвест, учредена в Прага по инициатива на полското председателство на ЕС през октомври 2011 г., е отказала членство на Комисията по досиетата, посочвайки, че етичният и кодекс не позволява членуването на организации, в които участват бивши служители на репресивните структури и платени политически функционери на тоталитарния режим. Председателят на платформата Гьоран Линдблад е изпратил по този повод писмо да вицепремиера Цветан Цветанов.

Народната милиция беше репресивна структура на режима и политическите затворници добре помнят това, допълват те.

"Но изглежда в България паметта е къса и вицепремиерът Цветан Цветанов е забравил какво беше народната милиция и как служеше на БКП и комунистическия режим", коментират бившите политически затворници.

За да припомнят това бившите политически затворници и техни съграждани се събират в четвъртък (15 март) от 11 часа на протест пред Комисията по досиетата с искане Евтим Костадинов да не бъде избиран за втори мандат.

Резолюцията на Европейския парламент за Европейската съвест и тоталитаризма призовава за уважение на всички, които са водили борба срещу тиранията и потисничеството.

"Следващите дни ще покажат дали в българския парламент има хора с европейска съвест. И дали парламентът без срам ще избере подполковник Евтим Костадинов за председател на Комисията по досиетата, лишавайки хилядите жертви на режима от правото изобщо да бъдат номинирани", казват борците за свобода.

Водещи

Най-четени