Протестиращи се готвят да вземат властта 22.03 | 11:40

Те ще се борят за мнозинство в НС и собствено правителство

От Ивелина Георгиева

Представители на протестиращите ще участват на предсрочните парламентарни избори с новоучреденото "Движение Граждански контрол".

Това обявиха част от лицата на протеста в София Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров. Тримата няма да влязат в кандидатдепутатските листи, но ще подпомагат, т.нар. групи за граждански натиск.

"Нашата цел е да променим системата чрез младите хора и чрез мъдростта на възрастните”, заяви Ангел Славчев.

Новото движение си е поставило амбициозна цел – ще се бори за 160 народни представители в парламента, т.е. и сформиране на собствено правителство. Въпреки това обаче не коментираха какво ще променят, ако вземат властта, а посочиха, че целта им била да упражняват контрол.

90% от хората в листите на гражданското движение ще бъдат до 35 години. "Тези млади хора, които ще влязат в парламента ще упражняват контрол”, обясни Славчев. Протестиращите ще създадат структури в цялата страна, чрез които градовете да излъчат собствени кандидати, които да влязат в листите.

"Нашите цели и идеология остават същите, ние не сме политици и няма да бъдем такива", коментира Янко Петров, "Единствената ни цел е смяна на цялата система”.

Протестиращите виждат промяната на системата чрез 5 основни стъпки, които ще спазват. Това са промяна на закона за референдумите, за да има повече гражданско участие, промяна на Изборния кодекс, промяна на нормативната рамка, уреждаща статута и независимостта на съдебната система, регулиране на енергийния пазар в защита на потребителите и приоритетно въвеждане на електронно правителство.

Младите кандидати от "Движение Граждански Контрол" ще подпишат един обществен договор, в който ще декларират своите морални ценности, че няма да взимат подкупи, да прокарват лобиски закони и т.н.

"Движение Граждански Контрол” ще участва на изборите в партньорство с партия Демократична гражданска инициатива. Гражданската формация започва събирането на подписи за регистрация в ЦИК в цялата страна.

Лицата на протеста обещаха младият парламент да се среща всяка седмица със своите избиратели, със студентски, пенсионерски организации и с тези групи, които имат нужда да бъде чут гласът им. Подчертаха, че няма да дават популиски обещания от сорта, че ще вдигнат пенсиите и заплатите, защото това според тях няма как да стане и всички хора трябва да са наясно с това.

Водещи

Най-четени