Протестиращите днес може би са бъдещи политически лидери 20.02 | 16:55

Те не бива да бъдат подценявани, според Харалан Александров

От Диана Цветкова

"Извън съмнение, това е победа, при това бързо постигната, тъй като част от хората поне искаха оставката на Борисов." Така социалният антрополог Харалан Александров коментира пред TV7 подадената оставка на кабинета "Борисов".

Той не се ангажира с прогноза какво следва оттук нататък, но бе категоричен, че протестите ще продължат, защото хората искат повече от оттеглянето на премиера.

"Те искат ревизия на един очевидно провален или провалящ се модел на управление, който има много по-дълбоки основания и далеч не започва с управлението на ГЕРБ", заяви Александров.

По думите му сега предстоят сериозни разговори между лидерите на протестите, за да си изяснят позициите и конкретно какво искат. По думите му обаче те не са единни в исканията си.

"Има обаче синхрон, впечатляваща дисциплина и компетентност сред протестиращите. Не трябва да бъдат подценявани тези хора. Напротив, много вероятно е от техните среди да израсне новото поколение политически лидери в България", прогнозира социалният антрополог.

Той бе категоричен, че нито една политическа сила не може да предложи решения на големите проблеми на България. По думите му това, което следва на дневен ред е да се върнем в реалността, да се прецени каква е ситуацията – че имаме очевидно провалено правителство и провалящо се популистко лидерство, и трябва да се види кои са хората, които могат да започнат "да събират натрошената и подменена реалност в нещо смислено".

"Аз много се надявам, че плодовете на гнева ще бъдат вкусни в България", допълни Харалан Александров.

Той бе категоричен, че "това, от което ние имаме нужда е ускорена еволюция". По думите му вече сме доказали, че можем да правим революции, но историята показва, че те не водят до нищо градивно.

Водещи

Най-четени