Протестиращите обградиха колата на Цветлин Йовчев 26.06 | 10:40

Отговорът на исканията им бил в програмата, която предлага правителството

От Кремена Бедерева

Протестиращите пред сградата на парламента обградиха автомобила на вътрешния министър Цветлин Йовчев, а полицаите образуваха жива верига около колата и го ескортираха до бул. "Цар Освободител".

Йовчев напусна НС през централния вход на път за заседанието на Министерския съвет.

До този развой се стигна, след като сутринта и при двете регистрации в залата отсъстваха депутатите на Волен Сидеров и заседанието не можа да започне.

Хората имат основание да протестират и се вслушваме много внимателно в техните искания. Отговорът на исканията на хората за това, за което протестират, до голяма степен е в програмата, която предлага правителството, коментира Цветлин Йовчев.

Аз ще си изпълня задълженията в рамките на това правителство. Знам какво трябва да направя в министерството, имаме ясна програма, която съвсем скоро ще представя пред вас, каза още Цветлин Йовчев.

Сигурно има и хора, които не искат оставка, добави той. Според Йовчев не стои опцията оттегляне от властта. Той отбеляза, че в нея има конкретни мерки какво трябва да се направи за намаляване на организираната и на битовата престъпност.

"Изчакайте 24 часа, утре сутринта ще стане ясно какво ще е поведението на "Атака". Междувременно те може да дадат изявление. С уточнението, че няма да говоря от името на националистите, защото е некоректно", заяви заместник-председателят на парламента Мая Манолова.

Народното събрание не събра и след 30-минутната почивка необходимия кворум, за да започне работа, информира БТА.

Днес премиерът Пламен Орешарски трябваше да представи пред НС структурни и персонални промени в правителството, свързани с поста на втори вицепремиер, отговарящ за икономиката, електронното правителство, инвестициите. Номинирана за поста е Даниела Бобева, а в парламента за събитието пристигнаха министри от кабинета.

На въпрос дали са говорили с някого от "Атака", Манолова разясни, че има парламентарни правила, има часове и който иска да участва в пленарното заседание, идва. Изчакайте до утре, за да получите отговор как ще заседава парламентът, ако националистите отново не влязат в залата и няма кворум, посъветва тя.

Относно това дали ще се опитат да върнат ГЕРБ в НС, заместник-председателят припомни, че решението да излязат от парламента е тяхно и те носят отговорност за действията си. Ако наистина искат промени в Изборния кодекс, днес следобед има насрочено заседание на комисията, добави Манолова.

Голите приказки, убедена е тя, не убеждават никого. Очевидно, е изводът ѝ, единствената партия, която има интерес Изборният кодекс да не бъде променян, е ГЕРБ - те си го писаха, използваха го с удоволствие и биха се възползвали от него още веднъж.

Мая Манолова акцентира, че има неотложни проблеми пред редовите българи, които трябва да бъдат решени в кратки срокове, като цената на тока, социалната защита, разширяване на енергийното подпомагане, повече пари за майките и първокласниците, увеличаване на минималната работна заплата, намаляване на лицензионните режими.

Най-четени