Протестиращият Росен Марков има седем търговски обекта на гробищата във Варна 14.02 | 19:04

Това коментира Стефан Вътов, заместник-управителят на „Обреди“ - ЕООД Варна

От iNews.bg

- Г-н Вътов, през последния месец в публичното пространство във Варна се твърди, че продавачите на цветя на гробищните паркове, който фирма "Обреди" управлява, протестират срещу действията на ръководството на фирмата? Има ли протести наистина, спряла ли е продажбата на цветя?

- Г-н Росен Марков протестира. Пред медиите той твърди, че протестът му е срещу монопола на общинска фирма "ОбредиЕООД – Варна. Твърди още, че защитава интересите на цветарите в гробищните паркове. Мога да ви кажа обаче, че след извършена проверка се установи, че г-н Росен Марков и неговото семейство държат три магазина на входа пред Централен гробищен парк "Варна” на Бул.”Акад.Андрей Сахаров” №1 , три сергии вътре в Централен Гробищен парк и един магазин в Гробищен парк "Запад” – с.Тополи. Протести от другите продавачи няма. Дори, в медиите го имаше преди дни, няколко от останалите търговци на цветя в гробищният парк се разграничиха от действията на Марков.

- Останалите търговци на цветя по колко обекта имат?

- За разлика от Росен Марков, останалите търговци в по-голямата си част имат по един обект.

- Плащат ли си всички редовно наема, в това число и Росен Марков?

- Към настоящия момент благодарение на кмета на районното кметство "Младост”, обектите не плащат наем и тротоарно право, липсва схема за разполагане на временни преместваеми обекти в Районно кметство "Младост” и договори с тези обекти. В магазините на г-н Росен Марков не се издават касови бонове за продажбата на цветя, затова имаше и медийни публикации. Да направим една сметка - при оборот от около 300 лв. на ден, бюджетът е ощетен с около 1500 лв. от обект или общо г-н Росен Марков и фамилия не плащат близо 9000лв. ДДС на месец. При нас постъпват сигнали, че граждани на Варна са алармирали НАП – Варна за неиздадени касови бонове от магазините на г-н Росен Марков. Не зная дали е правена проверка по тях. Смятам обаче, че е редно е НАП – Варна провери, за да се установи с колко неплатени данъци е ощетен бюджетът и обществото да разбере.

- Колко обекта за цветя има фирма "Обреди", повече от Марков ли?

- "ОбредиЕООД – Варна има само с един обект за продажба на цветя в целия град. Този обект има всички разрешителни.

- Как тогава сте монополисти, както твърди той?

- По-скоро ние можем да кажем, че той е монополист – със седем обекта. Вероятно иска да запази монопола си и затова толкова яростно в публичното пространство изказва позиции срещу "Обреди". Искам да му кажа обаче, че ние няма да затворим обекта си за цветя заради него. Още повече, че цените при нас са по-ниски от цените на цветята, които той предлага на сергиите си.

- В публичното пространство има и упреци към вас като ръководство, че не управлявате добре общинската фирма...

- Лесно се хвърлят твърдения в публичното пространство, когато яма нужда да ги доказваш и търсиш сензация. Ще дам само няколко цифри – най-високите приходи на фирма "Обреди" досега са от 2016 г. - 2 496 000 лв. Инвестиции за миналата година са 707 611 лв. – отново рекордни спрямо предходните много години. За първи път в историята на фирмата тази година хората, които работят по озеленяването и чистота не са съкратени за зимните месеци оставихме ги на работа. Нека всеки сам да прецени.   

Водещи

Най-четени