Протестно шествие на градския транспорт в Перник 12.01 | 12:33

Фирмите, обслужващи линиите, недоволстват срещу общината

От iNews.bg

Почти всички фирми, обслужващи линиите на градския транспорт, излизат на мащабна акция, чрез която искат да изразят недоволството си срещу това, че ръководството на община Перник, в лицето на кмета Вяра Церовска и нейният екип "се опитват силово да преразпределят автобусните линии в градски транспорт в полза на 2 приближени фирми. Това се прави без процедура за концесия или обществена поръчка, без решение на общинския съвет и е в противоречие със задължителните указания на областния управител за допустимите спешни мерки", се посочва в писмо до гражданите и медиите от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта.

На този етап обаче всички линии в града ще вървят по разписание. Организаторите на протеста искат прозрачно управление и равенство за всички фирми, в противен случай ще се обърнат към съда и прокуратурата, за да защитят правата си.

Протестът започва в 11:00 ч., със сборен пункт спирка "Метал". В събитието ще се включат 10 от общо 12-те фирми, предоставящи транспортни услуги на територията на областния град. В подкрепа на своите колеги ще излязат и таксиметрови шофьори. Към шествие се очаква да се присъединят поне 20 автобуса, както и десетки служители и граждани. То ще премине през целия град по маршрут сп. Метал – ул. Благой Гебрев – ул. Юрий Гагарин – Община Перник.

Своята подкрепа са заявили и други фирми от търговския бранш в Перник. В протестното шествие ще се включат и автобуси от Кюстендил, Ихтиман и София, очаква се потвърждение от още области от страната. Протестът е подкрепен и от Национално сдружение на автобусните превозвачи в България и Асоциация на индустриалния капитал в България.

Водещи

Най-четени