Противопехотни мини от Босна плават по Дунав към България? 20.05 | 21:30

В петък се очаква нивото на реката у нас значително да се повиши

От iNews.bg

Противопехотни мини от Босна плават по Дунав към България? Обилните валежи от последните дни, които доведоха до опустошителни наводнения в съседните ни страни, може да станат повод и за нова опасност, която пряко да засегне България.

Десетки хиляди противопехотни мини, поставени в Босна по време на войната през 90-те години, се намират под вода и в свлачища. Бомбите може да бъдат пренесени от реките чак у нас, съобщава в. "Всеки ден".

Босненски експерти са в паника от мащабите на катастрофата, която би могла да се случи и извън границите им. Близо 120 000 от взривните устройства досега са се съхранявали в над 9400 строго обозначени минни полета. Потопът обаче е отнесъл част от предупредителните знаци, а на много места и самите мини са изровени и плават с водните талази.

Пътуващите по набъбналото течение мини може да създадат международен проблем, ако водата ги отнесе надолу по течението, алармират световните информационни агенции. Специалисти предупреждават, че те могат да стигнат до половината Югоизточна Европа, като притокът на Дунав река Сава ги вкара в голямата река и тя ги донесе чак до България.

Според изчисленията на хидролозите най-вероятно в петък ( 23 април) нивото на реката ще с повиши значително и у нас в петък. Държавата от дни е накрак, като се градят допълнителни временни диги на най-заплашените участъци по Дунав. Укрепват се и съществуващите. Следи се непрестанно нивото на реката, за да се реагира своевременно.

В Сърбия алармираха, че Дунав започва да приижда и да се покачва при тях отново. След като днес у нас реката се задържа, без да се покачва, сега отново чакаме повишение, тъй като се е вдигнало пак равнището на притока Сава в Сърбия. Така нивото на водата в българския участък на Дунав ще продължи да се покачва до края на седмицата.

Най-тежко се очаква да бъде положението в четвъртък и петък. От Агенцията за проучване и поддържане на реката очакват нивото на много места да мине границата от 7 метра.

Прииждането обаче може да се засили и ускори заради наложилото се изпускане на вода от огромния хидроенергиен комплекс "Железни врата" на Дунав между Сърбия и Румъния, в близост до българската граница. Очаква се скоро водата от язовира да започне да вдига водата и в нашия участък от реката.

Жителите на Видин, Ново село, Лом се опасяват, че от "Железни врата" е изпуснато по-голямо количество вода от допустимото. От ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" пък обясниха, че подаваната от съседите ни информация не дава повод за притеснения и няма опасност от наводнения, която да налага евакуация на населението.

В същото време се появи информация и за друга опасност. Тонове трупове на удавени животни представляват опасност за здравето, тъй като може да се появят бактериологично и химическо замърсяване.

Водещи