Проучване: 46% от българите не искат да се ваксинират срещу COVID-19 11.01 | 17:12

Едва 34% смятат, че ваксините са безопасни

От iNews.bg

46% от българите не желаят да се ваксинират срещу Ковид-19. Това става ясно ново проучване на "Галъп Интернешънъл". 30% от населението иска да се имунизира, сочат още данните. В проучването са участвали 800 души от цялата страна.

18% от хората имат съмнения за безопасността на ваксината. Други 48% са категорични, че те крият опасности. Едва 34% от хората смятат, че ваксините са безопасни. 

По-голямата част - 59% от българите смятат, че удължените мерки са свършили работа. 

"Вероятно, намаляването на случаите на коронавирус у нас кара хората да се отнасят благосклонно към мерките на властта. Те получиха подкрепа и още при обявяването си в края на ноември – защото хората се бяха изплашили от сериозния ръст на случаи към онзи момент. По-късно обаче стана ясно, че българите подкрепят и другата част от тогавашното обещание - отварянето на 21 декември.

Затова и решаващ фактор за сегашната благосклонна равносметка към отминаващото удължаване е намаляването на случаите. 64% намират ефективност. 34% – не. Има и малко колебаещи се", посочват от агенцията. Изследването показва още, че има усещане, че страната ни се справя по-добре на фона на други европейски страни. 48% смятат така, а 43% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

В почти същото съотношение – 48% на 42%, са отговорите дали в крайна сметка премиерът Бойко Борисов се справя със ситуацията. Относно празнуването на Коледа и Нова година 84% от анкетираните посочват, че са били с близки, познати и в компании до десет души. 11% са били сами. Камо 2% признават, че всъщност са били с повече от петнайсет души.

Водещи

Най-четени