Проучване: Притеснение да посетят болница в условията на пандемия има сред 35% от българите 31.03 | 19:46

Данните показват, че най-малко тревоги за посещения в болница има сред младите (18-29 г.) - 54 на сто

От iNews.bg

Притеснение да посетят болница в условията на пандемия има сред 35% от българите. Това показва проучване, възложено от Национална пациентска организация (НПО) и извършено от изследователския център "Тренд". Допитването е проведено сред 1004 пълнолетни граждани в периода 5-10 март.

Данните показват, че най-малко тревоги за посещения в болница има сред младите (18-29 г.) - 54 на сто.

Всеки трети българин е посочил, че е имал необходимост от здравни грижи в условията на пандемията, които не са свързани с COVID-19, като най-голям дял от тях е на хората на възраст над 60 години.

Не са имали затруднения заради пандемията в лечението си 12 на сто от респондентите. Според НПО, имайки предвид, че 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, то може да се направи извод, че повече от половин милион българи са имали затруднения.

Един от 10 българи е имал нужда от здравна грижа, свързана със заболяване, предизвикано от COVID-19, показва проучването. Най-висок дял на потърсилите здравна грижа, свързана с коронавируса, е на българите на възраст между 40 и 60 години. 3 на сто от нуждаещите се от медицинска грижа са декларирали, че са имали нужда от медицинска грижа и за съпътстващите им заболявания.

67% от заявилите, че са боледували от COVID-19, не са имали нужда от болнична помощ, като 69 на сто от тях оценяват като адекватно лечението, което са получили от личния си лекар. Според 68% от лекуваните в болница лечението им е било адекватно.

Повече от половината от българите - 59 на сто, одобряват в различна степен въведените здравни мерки за справяне с пандемията. Всеки четвърти има по-скоро отрицателно отношение към мерките, а 6 на сто ги оценяват изцяло като отрицателни. Прави впечатление, че хората на възраст 18-29 г. в по-голям дял оценяват по-скоро положително мерките, за сметка на българите над 70-годишна възраст.

Данните от допитването показват още, че всеки 8 българин е срещал проблем при посещение на общопрактикуващ лекар по време на пандемията, а всеки 10 е имал проблем с комуникацията с него. С нарастване на възрастта, нараства и делът на посочилите, че са имали по-трудна комуникация с личния си лекар.

Изследването отчита, че 1 на 15 софиянци е имал затруднения при посещение на болнично заведение, а в областните градове - всеки дванайсети. Всеки трети запитан е посочил, че не е имал затруднения да посети лекар-специалист.

От българите, на които им се е налагало да потърсят спешна медицинска помощ по време на пандемията, само 3 на сто споделят, че са срещнали проблеми. Шест на сто са имали проблем да продължат лечението на хроничното си заболяване. Най-висок дял на имащи проблем да лекуват свое хронично заболяване са имали хората над 70-годишна възраст.

Проучването е осъществено в рамките на проект "Пациентският отговор срещу COVID-19", който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, посочиха още от НПО.

Водещи

Най-четени