Проф. Ангел Димитров: Няма геополитическа криза, случващото се е предизвестено 17.12 | 15:41

При победа на агресора възможността за световен катаклизъм става по-реална, коментира той и войната в Украйна

От iNews

"Не мисля, че има геополитическа криза, защото всичко, което се случва, е предизвестено. Това, което се случва в Украйна, има дълбоки исторически корени... Крайният резултат от военния сблъсък може да доведе до сериозни политически промени и на политическата карта, и в цялостния световен ред". 

Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, историк и дипломат. И припомни, че историята не се повтаря, но уроците - че забравяме какво се е случило, ни карат да сме лекомислени по отношение на бъдещето.

"Демократичният свят не трябва да допусне победа на агресора - на Руската федерация, на Владимир Путин и на неговата политика. Това не бива да бъде допускано, защото тогава възможността за достигане до световен катаклизъм става по-реална, отколкото в момента". 

В предаването "Събота 150" историкът подчерта, че периодът след края на Студената война до днес може да се определи като интерлюдия

"Този термин има две значения - да бъде кратка музикална пиеса между две големи части или кратка пиеса с фарсов характер. Зависи как ще погледнем на този период. Зависи от настоящето, но ако не се вземат поуки от "изгубеното време" и се допусне победа на агресията, тогава можем да погледнем към този период като политически с фарсов оттенък - фетишизиране на мира и на икономиката, която премахва всякакви бариери. Ако нещата тръгнат в подходящата и необходима посока на единство, последователност на действията в демократичния свят, преодоляване на заплахата за в бъдеще, тогава ще можем да кажем, че това е била една малка връзка между два различни периода. Вярвам, че това ще бъде така и ще се вземат този тип решения".  

По думите му Русия продължава да се възползва от позицията си на постоянен член на Съвета за сигурност и да влияе върху по-малки държави в Латинска Америка и в Африка, като създава обстановка, която пречи на вземането на категорични решения. 

"С историята се злоупотребява, особено политици с авторитарни наклонности търсят аргументи в историята, за да защитят позициите си". 

Във връзка с нашия регион проф. Димитров очерта Западните Балкани политически са най-земетръсната част в Европа. 

"Проблемите в Западните Балкани остават. Ревизионизмът не си е отишъл, виждаме го в поведението на Белград. Пукнатините са сериозни от Сърбия към Босна и Херцеговина, към Черна Гора, към Косово. Притеснява ме, че в РСМ не виждам политически сигнали за промяна в поведението и в общуването с България". 

 

Водещи

Най-четени