Проф. Антоний Гълъбов: ДПС ще потърси по-голяма дистанция спрямо ГЕРБ 30.12 | 19:01

Стратегията, която беше реализирана от Лютви Местан в парламента ще бъде прекратена

От iNews.bg

Стратегията, която беше реализирана от Лютви Местан в парламента ще бъде прекратена, ДПС ще потърси по-голяма дистанция спрямо ГЕРБ. Това каза за Агенция "Фокус” политологът проф. Антоний Гълъбов.

Той коментира, че след изключването на Лютви Местан от ДПС най-вероятно партията ще приложи нова тактика в Народното събрание.

 "Ще има процес на препозициониране на партията. Стратегията, която беше реализирана от Лютви Местан ще бъде прекратена. Това значи, че ДПС ще потърси по-голяма дистанция спрямо ГЕРБ. В това отношение БСП се надява, че движението ще се доближи до тях. Не смятам, че ще се случи точно това, но във всички отношения ще настъпи една пауза по време на препозиционирането на ДПС, която ще продължи поне месец или два”, допълни политологът.

По думите му, няма да има преразпределение на силите в парламента заради отцепването на депутати от ДПС. "Отминаха големите гласувания, в който наистина всеки глас имаше значение. В тази ситуация предполагам, че ДПС ще се опита да се държи по-опозиционно, ще се опитат да се противопоставят на управляващото мнозинство с някаква по-различна политика. Това ще изисква време. В него ДПС най-вероятно ще загуби отчасти влиянието си”, коментира проф. Гълъбов.

 "Това не е окончателната форма, в която ще се отлеят всички тези процеси в ДПС. Не смятам, че предстои непосредствено учредяването на нова партия от Местан. Не смятам, че подобна политическа формация ще има толкова изявено проислямистки или протурски характер”, обясни той, като коментира още, че последните десетина дни говорят само агенти на ДС.

 

 "Това значи, че някъде дълбоко в тила на тези групи на интереси възниква напрежение точно за това не съм склонен да му придавам толкова геополитическо значение”, каза проф. Антоний Гълъбов.

Водещи

Най-четени