Проф. Божидар Димитров подкрепя референдума за Черноморец 10.06 | 14:10

Историкът не отрече да има връзка между кражбата в църквата и допитването

От Теодора Кокаланова

На 15 юни в Черноморец ще се проведе референдум за смяна на името на града на Св. Никола. Професор Божидар Димитров изрази своето становище относно събитието. 

"Опитът на група граждани да бъде върнато старото име на града чрез референдум е законен и справедлив – все пак селището е носело това име 1200 години", отбеляза професорът.

Досега в подписката има събрани 800 гласа, а са необходими 1200, които организаторите смятат, че ще съберат. Съпротивата идва от граждани, които не желаят да сменят документи за самоличност, нотариални актове и шофьорски книжки.

По думите на Димитров село с името Св. Никола е отбелязано за първи път в исторически документи в средата на ХІV век. "С това име селото е срещано многократно в документи от ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ век. При това - като място, населено само от българи, което е уникално за крайбрежните селища по Южното Черноморие, в които до началото на ХХ век е преобладавало гръкоезичното население", подчерта експертът. 

Според него българското село вероятно е основано от прабългарски колонисти още през 705 г., когато кан Тервел получава Южното Черноморие като дар от император Юстиниан затова, че му е помогнал да си върне трона. 

Божидар Димитров засегна и вероятната връзка между провеждането на референдума и вчерашното посегателство над църквата в Черноморския курорт. Заедно с реликвите и мощите на светците от храма бяха откраднати и 70 лева от малки ковчежета. В църквата Св. Никола в Черноморец е било проникнато чрез изкривяване на метални пръчки, представляващи решетка, през отворен прозорец.

"Смята се, че кражбата на мощите на Св. Николай Чудотворец е част от опитите за противопоставяне на референдума. Крадецът едва ли е мислил за обогатяване, тъй като щеше да открадне и скъпата мощехранителница. Не са откраднати други мощи", посочи Димитров. 

Водещи

Най-четени