Проф. Иво Христов: Всяка година на 3 Март се изправяме пред нашата съвест 03.03 | 15:59

Пловдивските депутати и общински съветници от БСП се включиха в градските тържества по повод 142 години от Освобождението на България от турско робство

От iNews

"Трети март е ден на преклонение, гордост и възхищение към подвига на опълченците и героите от Българското освободително движение, ден за уважение и благодарност към братския руски народ. Това е денят на възстановената българска държавност.” – това каза лидерът на БСП в област Пловдив и почетен консул на Русия Георги Гергов преди началото на честванията на националния празник пред паметника на Цар Освободител.

Той и пловдивските депутати от БСП за България проф. Иво Христов, Теодора Халачева, доц. Георги Йорданов, Георги Търновалийски и общинските съветници от БСП се включиха в градските тържества по повод 142 години от Освобождението на България от турско робство. "Всяка година на трети март се изправяме пред нашата съвест, изправяме се пред нашата история и пред свещената памет на братята руси, които донесоха нашето Освобождение. Да не забравяме кой ни освободи, защото няма по-голяма почит от това да отдадеш своя живот за своите братя. Честит празник, българи!”, с тези думи народният представител проф. Иво Христов честити националния празник.

По традиция социалистите от район Тракия и граждани отбелязоха трети март с поклонение пред паметника на майката на ген. Скобелев, която по време на Руско-турската освободителна война събира помощи за останалите без покрив и храна българи и открива сиропиталища в Пловдив. "Трети март е дата свещена, славна, победна. На този ден България възкръсва за нов живот. Тази дата поражда в нас благоговение, вдъхновение и преклонение. До нас достига незаглъхналото ехо от величавите боеве, в които се изкова справедливото дело. Този ден идва със заветите на Ботев и Левски, със саможертвата на хилядите знайни и незнайни герои, оставили своите мечти и загинали за майка България. Всяка година 3-ти март идва с дьлбоката ни признателност кьм доблестните руски воини, дошли да умрат заради Бьлгария.”, каза в словото си Добромира Тошева, председател на РС на БСП Тракия.

"Трети март е ден за историческа памет и празник на българското възкресение. Днес тук и по всички бойни полета всеки камък нашепва за саможертвата на падналите за свободата, а вятърът носи от урва на урва имената на хилядите руски воини и български опълченци. Трябва да ценим дълбоко общото си минало и да бъдем благодарни. Отрицанието, на което сме свидетели днес, е липса на зрялост и мъдрост”, сподели народният представител Георги Търновалийски , който се включи и в традиционното отбелязване на Трети март на паметника на Олга Скобелева.

Народните представители и общинските съветници от БСП положиха цветя и на Паметника на опълченците, информират от пресцентъра на партията.

Водещи