Проф. Кантарджиев разкри кои три групи хора трябва да се пазят от COVID-19 07.07 | 19:00

"Когато става дума за епидемия няма да има значение дали някой е осигурен или не", допълни по темата експертът

От iNews.bg

Обсъжда се увеличение на клиничните пътеки по Здравната каса за тестове за коронавирус. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус и директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев .
"Когато става дума за епидемия няма да има значение дали някой е осигурен или не", допълни по темата експертът.
180 000 са PCR тестовете, направени от началото на епидемията у нас досега. "250 000 лв. ще са нужни за PCR, ако се реши да се тестват постъпващите в болница", разкри проф. Кантарджиев.
"Правим много тестове на ден, това е начинът за ограничаването на епидемията. Така обхващаме контактните на заразените", разкри зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус. 
"Не сме предприемали мерки, които тежко да ограничават икономиката - предприятията не работеха не заради нас, а заради прекратените международни връзки", каза още той. 
"Разчитам да поддържаме до 200 новозаразени на ден. Мисля че случаите ще започнат да намаляват, все пак хората видяха, че трябва да пазят себе си и близките си. Все още има големи събирания - с пеене, викане, много емоционални, а така се заразяваме. Призоваваме хората да се въздържат - да не се прегръщат, а празненствата да се организират на открито", разкри проф. Кантарджиев и допълни:
Три са групите хора, които трябва да пазим: над 60-годишна възраст, хората с хронични заболявания (диабетици, сърдечно болни, белодробно болни) и хората с имунен дефицит (онкологични заболявания и т.н). 
Проф. Тодор Кантарджиев разкри, че бременните жени трябва да се пазят като "писано яйце".

Водещи