Проф. Константинов: Ако парламентарните избори бяха днес, щеше да е мазало 27.05 | 09:19

Парламентът щеше да е напълно разбъркан, смята той

От Теодора Кокаланова

"Ако това бяха парламентарни избори, щяхме да имаме парламент, както аз му викам – пълно мазало. Щеше да бъде един напълно разбъркан парламент, без ясно очертани мнозинства." Това коментира математикът проф. Михаил Константинов в сутрешния блок на TV7.

По думите на Константинов заради преференциалния вот ще се разменят първият и вторият в листата за евродепутати в Реформаторския блок, а при Коалиция на България заради него най-вероятно в Брюксел няма да замине Достена Лаверн.

Той показа нагледно как се изчисляват точно мандатите на партиите и подчерта, че до вчера сутринта ГЕРБ, ДПС И РБ са имали почти равни остатъци и мандатът е скачал с всеки протокол.

"Още в 10 ч. остатъкът на ДПС скочи с 0,5 и нямаше кой да ги бие", коментира още математикът. За пореден път проф. Константинов подчерта, че избирателите трябва да имат поне начално образование, за да стигнат до урните.

"Практиката за образователния ценз не е нещо ново, а е практика, разпространена в много държави преди Втората световна война", обясни проф. Михаил Константинов.

Водещи

Най-четени