Проф. Маринов: Трябва да се помисли върху Конституцията на България, нямаме нужда от приказка 07.03 | 17:00

Най-страшната ерес, която се пропагандира тези дни, се оказва искането на радикална реформа на здравната система, смята той

От iNews.bg

Сериозно трябва да се помисли върху Конституцията на България. Това каза за седмичното обзорно предаване "Метроном" на Радио "Фокус" политологът проф. Александър Маринов. Той допълни, че трябва да се помисли върху конституцията не защото написаните неща в нея са лоши, а защото те не могат да се превърнат в действителност. Според него тя става нещо като добро пожелание и приказка.

Проф. Александър Маринов допълни, че нямаме нужда от Конституция, която е приказка, а от такава, която да бъде приложима, да действа и да влияе на живота ни. В това отношение са нужни много големи промени, за да не са възможни такъв тип злоупотреби с властта, каквито има напоследък и каквито зачестиха през последните две години.

Проф. Маринов допълни, че повечето политици не си дават сметка, че тласкайки народа към съсловно разделение провокират неговия гняв, защото са се самозабравили.

"Те живеят с мисълта, че нищо никой не може да им направи. Най-много да влязат или излязат от един формат на властта, но ще влязат отново там. Аз не случайно Ви дадох примера с многократните властови превъплъщения на министър Кирил Ананиев. При това, забележете, не случайно Ви го казвам – този човек и много други се превъплъщават не само под ръководството на един или друг премиер. Те изпълняват коренно различни политики. И всеки път се кълнат, че тези политики са правилните", каза още политологът.

Проф. Александър Маринов допълни, че политиците не осъзнават, че тласкайки народа към съсловно разделение провокират неговия гняв, и е много трудно да се каже дали това е добре или зле, защото ако България имаше по-умни, по-перфидни, по-изтънчени властници, според него, нещата можеха да продължават много дълго и да стават още по-зле.

Според анализатора този начин на глупава употреба на властта се предизвиква ярост и гняв, и като че ли се провокира съзнателно. Все едно някой стои върху едно буре с барут и драска клечка след клечка кибрит – обобщи той.

Събития, като това с медицинските сестри, които се барикадираха в Народното събрание, разтърсват обществото, каза още проф. Маринов и допълни, че това, което изглежда като израз на безнадеждност и отчаяние, в смисъл на нарушаване на общоприетите норми, е постъпката на медицинските сестри – и то буди надежда. Защото, според него, тези хора, които говорят, че това е провокация и че медицинските сестри са се готвили за това, вероятно не са заставали на перваза на прозорец и не знаят колко е "лесно" да накараш някой да застане на крачка от смъртта.

 Проф. Маринов допълни, че когато статуквото се брани със зъби и нокти, и щурмът ще е отчаян.

"Спомняте си този стих от Вазов: "Щурмът е отчаян, отпорът е лют". Да, "отпорът е лют" на статуквото, защото става дума за огромни интереси. И от друга страна сме ние гражданите. Ако ние просто хленчим, мрънкаме или размахваме знаменца и надписи – няма нищо да можем да променим. Съжалявам, това е истината. И искам да кажа, че това, което много силно ме учуди – това не е същността на посланието на управляващите, те така мислят. Аз разбирам, че те така мислят и че имат интерес така да мислят. Едва ли не "свещената крава", която беше посочена, е здравната система в България", каза още той.

Проф. Александър Маринов уточни, че най-страшната ерес, която се пропагандира тези дни, се оказва искането на радикална реформа на здравната система. Той уточни, че всички искат тази реформа с изключение на онези, които са направили много, много пари от нея на гърба на здравето и живота на останалите.

Водещи

Най-четени