Проф. Миланов: Аутопсията за смъртта на Елизабет ще бъде изненадваща 02.06 | 20:40

Имало е 212 повиквания към екипите, отбеляза той

От Теодора Кокаланова

"Много от говорещите за смъртта на фотографката Елизабет Димитрова ще останат изненадани от аутопсията", обяви професор Милан Миланов, завеждащ Централна реанимация в "Пирогов".

По думите му този прецедент е превърнат в правило. "Смъртта на младата 40-годишната фотографка е абсолютен прецедент", смята професорът.

Според него, когато стане проблем, много се говори, но никой не отбелязва, че е имало 212 повиквания и 138 посещения вкъщи от екипи на Бърза помощ на територията на столицата.

"Спешен е този болен, който счита себе си за такъв. В Спешната медицина има протоколи и алгоритми за действия. Сега говорят, че искат протокол и алгоритъм на обажданията, което е нвъзможно. Няма такова нещо в целия свят", отсече Миланов.

Според Миланов реалният проблем е в общуването между медицинските лица, които сами говорят против себе си, информира БНТ. Той твърдо застава зад позицията за актуализация на бюджета и увеличение на заплатите. 

Миланов нападна бившия здравен министър д-р Константинов, който е забравил обучението на 6500 лекари за Спешна медицина по програма "Пулс", финансирана от Европа. "С 30% да се вдигнат заплатите и хората ще се успокоят. За целта са нужни около 6 млн. лева. На Константинов му дадоха 14 млн. лева, а той вдигна заплатите с 18%. Къде са парите?", попита професорът. 

Най-четени