Проф.Михаил Константинов: Парламентът работи за дървената мафия, саботира Закона за горите 05.06 | 17:22

Убийците на горите озверяха, секат и изнасят като никога, заяви професорът по математика

От Ростислава Иванова

"Убийците на българската гора в момента са озверели окончателно". В момента дървената мафия сече и изнася ударно дървесина, с невиждано досега темпо, за да навакса за времето, когато ще влязат в сила мерките в Закона за горите. Промените в закона обаче се бавят или от безотговорност, или заради корупция, или заради двете.

Това заяви пред Фокус проф. Михаил Константинов по повод провалилото се днес заради липса на кворум петъчно заседание на Народното събрание.

Припомняме, че днес пленарното заседание бе отменено, след като се регистрираха едва 113 депутати, при необходими за кворум 121 души. Случайно или не, но отсъстваха точно парламентарните групи от бившата управляваща коалиция – БСП, ДПС и Атака, плюс още двайсетина души от ГЕРБ.

На заседанието трябваше спешно да се гледат и приемат няколкото спешни мерки в Закона за горите срещу незаконната сеч, които да заместят изтичащият вече 3-месечен мораториум върху износа на дървесина. Липсата на депутати обаче попречи за приемането на закона.

Проф. Константинов е категоричен, че мораториумът трябва да продължи, докато не се приемат ефективните мерки срещу сечта, предвидени в закона.

"В момента истерично се сече и изнася дървесина с темпо, с което даже през последната година не сме виждали. Тоест никога не е виждано в историята на България. Убийците на българската гора в момента са озверели окончателно”, предупреди ученият.
Според него три са причините за голямото забавяне на спешните промени в Закона за горите: безотговорност, корупция или комбинация от двете.

"Този закон е забавен по една от две възможни причини – или от мърлящина, или от хора с нечисти намерения. Попитайте някой депутат да каже коя му харесва повече. Повтарям, първата е чиста мърлящина, втората е корупция в особено големи размери, а третата е комбинация между първите две”, заяви проф. Михаил Константинов.

Междувременно от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че от утре във ведомството ще заработи дежурен център към горещ телефон 112, на който ще се приемат и обработват сигнали от граждани за нарушения в горите. Центърът ще бъде открит официално от министъра на земеделието и граните Десислава Танева.

Водещи

Най-четени