Проф. Михаил Константинов: Референдумът за „Белене“ ще се провали 09.10 | 14:43

Това мнение изрази експертът по изборни системи проф. Михаил Константинов

От Филипа Тодева

Абсолютно нереалистично е един зимен референдум да изкара пред урните 4 346 000 българи, колкото бяха гласували на последните парламентарни избори.

Референдумът за "Белене" ще се провали именно заради прага на валидност, разписан в сега действащия закон, коментира експертът по изборни системи проф. Михаил Константинов. По думите му гласувалите на последните парламентарни избори са направели активност над 70%, което е невъзможно да бъде постигнато на референдум.

Проф. Михаил Константинов е на мнение, че прагът трябва да бъде намален – възможно е броят на гласувалите на последните избори да бъде използван като база, но не на 100%, а да речем – на една втора или 60-80%.

Експертът смята, че ако 3 млн. души гласуват на референдума, той ще бъде валиден. И така ще възложи на Народното събрание взимането на съответното решение. В момента законът за референдумите е недействащ, категоричен е проф. Константинов.

"Между впрочем, недействащ е този текст от Изборния кодекс, който касае преференциите. На думи, ние искаме да дадем на хората възможност да пренареждат листите, а на практика тази възможност им я отнемаме", заяви още проф. Константинов.

Той обясни, че причина за това са сегашните прагове, които са невъзможно високи и следователно промяна в листите е невъзможна.

Водещи

Най-четени