Проф. Тодор Галунов: Президентът няма основание да бави връчването на мандата 26.04 | 17:00

Мнението на преподавателят е, че при посочен министър-председател от ИТН сега на ход е президентът

От iNews.bg

"С този ход "Има такъв народ" загубиха инициативата". Така преподавателят по политология проф. Тодор Галунов коментира номинирането на шампионката по шах Антоанета Стефанова за кандидат за премиер на ИТН и обявяването, че веднага ще върнат мандата за съставяне на правителство.
По думите му Слави Трифонов е изпратен в парламента, за да влезе в управлението, а не да връща мандата. Професор Галунов заяви, че е много трудно да се прогнозира дали на предсрочните избори ИТН ще спечелят повече гласове.
Мнението на преподавателят е, че при посочен министър-председател от ИТН сега на ход е президентът Румен Радев, който няма основание да бави връчването на мандата. Той подчерта, че ако държавният глава бави връчването на проучвателните мандати, така държи Бойко Борисов по-дълго на власт.
Проф. Галунов посочи, че хронограмата на завъртането на парламентарната рулетка води до извода, че в началото на май този парламент трябва да приключи работа:
"Аз не съм убеден, че дотогава ще могат да направят промените в Изборния кодекс".
Прогнозата на проф. Галунов е, че страната отива към нови избори. Той все пак изказа хипотеза, че с третия мандат може да има договорка за класическо експертно правителство, в което няма да участват представители на политическите сили в парламента. Според него най-логично е президентът да връчи третия проучвателен мандат на БСП.

Водещи

Най-четени