Процедурата по помилването станала значително по-ефективна 31.03 | 09:05

Или поне така твърди вицепрезидентът Маргарита Попова

От Андриян Георгиев

Процедурата по помилването била станала значително по-ефективна със създаването на новата структура в администрацията на президента с щатни експерти и ясни правила за работа на Комисията по помилването, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, цитирана от пресслужбата на Президентството.

Сроковете за разглеждането на преписките били сведени от три месеца до един месец, като щели да бъдат съкратени допълнително с подобряването на взаимодействието между отговорните институции.

Първия публичен отчет за дейността на комисията от учредяването й до момента ще бъде представен на 9 април в президентската администрация, съгласно оповестените правила за нейната работа. В публичните отчети на комисията ще участват и представители на ангажираните с процедурата по помилване институции, включително Върховната касационна прокуратура и ГД "Изпълнение на наказанията” при Министерството на правосъдието.

Публичността в дейността на Комисията по помилването щяла да помогне за преодоляването на подозренията и щяла да осигури спокойствие и стабилност в обществото по отношение на въпросите на помилването, тъй като до момента работата на комисията не е била прозрачна, подчерта още вицепрезидентът Попова.

Предстои експерти на комисията да посетят местата за лишаване от свобода и да се срещнат с експертите, които имат отношение към преценката на състоянието на лишените от свобода, предложени за помилване. По този начин щяло да бъде подобрено взаимодействието между администрациите на затворите и експертите на президентската администрация, които предлагат на вицепрезидента мотивирани становища по всеки отделен случай.

Целта на всички съвместни усилия била да се установи пряка и съдържателна комуникация между институциите, а политиката по помилването да стане прозрачна и разбираема, посочи пък председателят на Комисията по помилването Ива Пушкарова. 

Водещи