Процедурите срещу България заради сметищата няма да ни струват солено 24.07 | 21:51

Екоминистърът смята, че ще минем без финансови санкции, но може да отидем на съд

От iNews.bg

Няма да се стигне до финансови санкции към държавата от Европейската комисия заради сметищата. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя припомни, че преди две години ЕК е започнала наказателна процедура срещу България заради незакритите стари сметища. От друга страна Василева призна, че България е изправена пред сериозно предизвикателство срещу страната да бъде заведено ново дело в европейския съд.

"Надявам се, че има още време преди да се стартира нова наказателна процедура с искане за налагане на финансови санкции. В други държави това вече факт. Гърция беше осъдена с налагането на глоба, Италия наскоро също получи голяма глоба”, отбеляза екоминистърът.

Министър Ивелина Василева допълни, че що се отнася до Оперативна програма "Околна среда" и управляващият й орган, и бенефициентите, са в пълна мобилизация, за да могат всички проекти, включително и рисковите, да приключат навреме. "Към момента са разплатени над 87% от средствата по програмата”, подчерта Василева.

Водещи