Психолози и терапевти ще помагат на тийнейджърката аутист да се върне в час 09.10 | 14:08

Протест в подкрепа на 13-годишното момиче ще се проведе Пловдив

От Цанка Донкова

Психолози и терапевти ще помагат на тийнейджърката аутист да се върне в час. Това стана ясно на срещата между заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева и родителите на Ана-Мария от IV помощно училище, които подадоха сигнал за извършено посегателство спрямо дъщеря им, съобщават от пресцентъра на МОН.

За да бъде реинтегрирано 13-годишното момиче в неговата обичайна среда, в помощ на родителите ще бъде изпратен екип от специалисти психолози и терапевти по кризисна интервенция, както и сензорен терапевт, които да изготвят план и да проведат поетапна терапия за връщането на детето към неговото всекидневие и учебния процес, уточняват от ведомството.

Стана ясно още, че Кастрева е обсъдила с родителите на тийнейджърката проверката, извършвана от дирекции на МОН в IV помощно училище, която цели да изясни всички обстоятелства по сигнализирания случай.

По време на срещата е била уточнена и координацията и административното съдействие от представителите на МОН за родителите с цел избор на училище, в което тяхното дете да продължи своето обучение след приключване на кризисните терапевтични мерки.

По-рано стана ясно, че планираният гинекологичен преглед на малката Ана-Мария се е отложил, тъй като майката на детето Радосвета Симеонова е поискала първо дъщеря ѝ да се види с психолог.

Протест в подкрепа на 13-годишното момиче с аутизъм пък ще се проведе утре (10 октомври) в Пловдив. Това заяви Гергана Атанасова, майка на дете с аутизъм, съобщава агенция "Фокус". По думите на жената майките са се обединили около каузата в социалната мрежа, а самият протест ще е от 11:00 часа на площад "Съединение" в Пловдив.

До момента около 70 майки са заявили своето присъствие. По думите на Атанасова всички, които са против случилото се с 13-годишната Ана-Мария в специализираното училище в София, трябва да излязат и да изразят позицията си.

Водещи

Най-четени