Птичето месо у нас е без хормони, успокоиха от БАБХ 26.02 | 17:35

От 15 години в ЕС нямало регистриран случай за наличие на вещества на растежа

От Христина Рафаилова

Българите, както и всички европейци могат спокойно да консумират пилешко месо без притеснения за качеството му.

От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) успокоиха, че през последните 15 години няма нито един регистриран случай за наличие на хормони в хранителни продукти. 

От ведомството разпространиха информацията, след като представител на  птицевъдния бранш заяви, че такива вещества има в месото от всички животни. 

"Напоследък в медиите се спекулира и се задават въпроси защо се прилагат хормони при производството на птиче месо? Не се задава въпросът използват ли се изобщо такива хормони в птицевъдството? Факт е, че те никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България",  се казва в съобщението на агенцията. 

От там заявяват, че техните констатации за липсата на каквото и да било  влагане на медицински или растежни препарати се базират на проверки на 70% от птичите стада. 

Според позицията на ведомството инжектирането на хормони в крилатите е практически невъзможно, тъй като поставянето им трябва да се прави всеки ден, което е физически непосилно. 

"Използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах", уточняват още от БАБХ. 

От там коментират, че се спекулира с това, че бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони. 

"Този растеж се дължи на много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес", заявяват от агенцията.

Водещи

Най-четени