Птичи грип във Видин, Враца и Маноле 19.12 | 16:59

Част от заразените пернати били докарани от Унгария

От iNews.bg

Огнища на птичи грип са били засечени в Северозападна и в Южна България. Това става ясно от думите на заместник-директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Петя Петкова. На извънредна пресконференция тя уточни, че става въпрос за 3 първични огнища на болестта. Те са били открити в областите Враца и Видин, както и в село Маноле.

Първо заразата е била засечена в дивечовъдно стопанство във Врачанско. От което впоследствие експертите на БАБХ са установили връзка с две вторични огнища в област Видин, откъдето има продадени птици, предаде "Фокус". По думите на д-р Петкова става дума за стопанство, в което се отглеждат полудиви патици и се пускат свободно в природата.

"Имаме първично огнище в село Ново село в птицевъден обект от тип "заден двор", където се отглеждат около 25 домашни птици само за лични нужди. В резултат на засиления надзор, който проведохме в страната, разпоредихме взимане на проби от птицевъдни обекти, които са от промишлен характер и бяхме уведомени за една пратка птици, която идва от Унгария", допълни тя. Петкова уточни, че става дума за еднодневни патета, които се намират в обект в село Маноле, област Пловдив.

Водещи

Най-четени