Пускат мобилното приложение за проследяване на пътния трафик 30.09 | 15:47

Пътуващите ще научават визуално в реално време за проблемите по пътя

От Ростислава Иванова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи мобилното приложение, предоставящо онлайн информация за състоянието на пътищата в страната. Пътуващите ще могат напълно безплатно да научават по своя мобилен телефон, таблет или лаптоп актуални данни за затворени пътища или катастрофи чрез новия софтуер на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Това съобщи самата Павлова на брифинг в министерството, като подчерта, че приложението ще ни информира в реално време дали има затворен път или инциденти, за да ги избегнем.

Новият софтуер е създаден по Оперативна програма "Техническа помощ" с изцяло безвъзмездно финансиране. Той е напълно безплатен и може да се ползва от мобилни телефони, таблети и преносими компютри, посочи Павлова.

"Идеята е част от плана и мерките на МРРБ и АПИ за въвеждане на иновации по отношение на безопасността и пътната мрежа и качеството й", каза тя, цитирана от Фокус. И обяви трите предимства на новата система:

"Първото е, че вече имаме интерактивна база данни и свързаност между МРРБ, АПИ и областните управление на територията на цялата страна. По този начин 20 000 км общински и 20 000 км държавни пътища ще бъдат свързани в системата и базата данни ще дава възможност за информация за всички 40 000 км пътища - дали има затворени, с ремонти или инциденти".

"Второто преимущество е, че тази система е 100% обърната към гражданите. Досега хората са сигнализирали до МРРБ чрез телефон и имейл, което не е толщова ефективно", призна Павлова.

Третото важно качество пък е спасяването на човешки животи. "За нас е важно да спасим повече човешки животи. Софтуерът е изграден така, че ако има обръщане на кола, да подава сигнал автоматично към ситуационния център на АПИ, който ще ги препраща към телефон 112", обясни министърът.

Павлова е разговаряла с министъра на здравеопазването Петър Москов и той е бил позитивно настроен към идеята тази система да бъде свързана и към Спешна помощ, като част от реформата в нея.

Според Павлова обаче най-голямата заслуга на софтуера е, че при създаване на тапи ще дава автоматично информация на пътуващите колко време остава да преминаването им и кои са обходните маршрути. "Тази информация е много важна, за да могат хората да си предвидят пътуването. Това е един модерен инструмент, чрез които да алармираме пътуващите", заяви тя.

"Един човешки живот да можем да спасим с него, това ще е най-големият успех за нас", изтъкна пък председателят на АПИ Лазар Лазаров. И допълни, че фалшивите сигнали за инциденти трябва да бъдат сведени до минимум: "Всяка една система е придружена с очаквания за действията ѝ, но винаги има и злонамерени хора", констатира той.

 

Лазаров уточни още, че все пак системата е пилотна и може да създава проблеми през първите седмици. На този етап информациата ще е само визуална и няма да излъчва гласови команди. "Фирмата-разработчик е избрана с открита обществена поръчка", увери шефът на АПИ.

Водещи

Най-четени