Пускат нови карти за социални услуги на нуждаещи се 22.02 | 14:35

Паралелно с това се създават и нови услуги за възрастни и хора с увреждания

От iNews.bg

Междуведомствената работна група за управление на деинституционализацията на хора с увреждания и на възрастни, които не могат да се обслужват сами, утвърди картите за създаване на мрежа от нови социални услуги. Чрез тях ще се повиши качеството на грижата за тях и ще се създадат условия за техния независим и достоен живот.

Междуведомствената работна група се председателства от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. В нея участват още представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите, Националното сдружения на общините в Република България и Агенцията за социално подпомагане.

В двете одобрени карти са определени общините, в които ще бъдат изградени новите услуги от резидентен тип и за подкрепа в общността с финансиране по оперативните програми "Региони в растеж" и "Развитие на човешките ресурси". Утвърждаването на двата документа е първата стъпка за реализирането на Плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа в периода 2018 – 2021 г.

Картата на услугите за подкрепа в общността предвижда да се създадат 32 нови социални услуги за минимум 1 120 потребители в 22 общини. Планира се изграждането на 6 дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства, 16 дневни центъра за лица с увреждания и техните семейства, включително с тежки множествени увреждания и 10 центъра за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства и за лица с умствена изостаналост.

Картата на резидентните услуги включва 68 социални услуги за 1 020 потребители в 27 общини. В документа е разписано изграждането на 30 центъра за грижа за лица с психични разстройства, 22 центъра за грижа за лица с умствена изостаналост; 7 центъра за грижа за лица с различни форми на деменция и 9 центъра за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване.

Водещи

Най-четени