Пускат симеоновския и драгалевския лифт най-късно в началото на август 09.07 | 14:06

В това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова

От Андриян Георгиев

Симеоновският и драгалевският лифт ще бъдат пуснати до края на юли, най-късно началото на август.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след среща с председателя на Надзорния съвет на Столичната агенция по приватизация Валя Чилова, представители на "Витоша ски” и заместник-изпълнителния директор на Агенцията по горите Красимир Каменов, съобщи агенция "Фокус".

Намерено било съвместно решение между Агенцията по горите и "Витоша ски". Ще могат да се прочистят просеките под лифтовете, посочи Фандъкова. Държавата ще трябва направи прочистването на просеките на Витоша за лифтовете, а "Витоша ски" - да плати сметката, каза от своя страна Петър Петров, адвокат от Съвета на директорите на "Витоша ски".

Столичният кмет е поставила въпроса за надеждността на съоръженията. "Едновременно с работата на съоръженията получих уверение, "Витоша ски” поеха ангажимент, че ще поискат от Държавния технически надзор и проверка със съответните предписания, ако се наложат, за да може да се отстранят, така че да сме сигурни, че през месец август лифтовете ще бъдат пуснати и те няма да представляват риск за хората", обясни тя.

Според концесионера на лифтовете "Витоша ски" пускането им било резултат от добрия диалог между инвеститор, държава и община.

iNews припомня, че в неделя кметът Фандъкова категорично заяви в ефира на БНТ, че ще съди "Витоша ски", ако не изпълнят задълженията си и не пуснат съоръженията още лятото. След срещата днес (9 юли) обаче е намерен компромис, по думите и на Йорданка Фандъкова, и на представителите на "Витоша ски".

Междувременно от "Витоша ски" поставят на обществено обсъждане няколко въпроса, решаването на които ще изникне скоро и с нова сила заради "заложени в действащото законодателство от псевдоеколозите блокиращи препятствия". 

Обсъжданият Закон за горите не съдържа предвидени норми и предписания как да се строят лифтове в планините. Между страните цари пълен консенсус по констатацията, че съществуващите на Витоша лифтове са морално и технически амортизирани и че подмяната им е наложителна и безалтернативна.

Проблемът е в това, че съществуващото законодателство не предвижда как да стане това, твърдят от "Витоша ски".

Законът за горите не дава предписания как да се подменят съоръженията, а Планът за управление на Природен парк "Витоша", от една страна, препоръчва подмяната на лифтовете, а от друга изисква да не се нарушава тревното покритие - две противоречия, които завършват абсурда, коментират от "Витоша ски".

Законът за горите не съдържал нито една точка, която да обяснява как да се осъществи подмяната на съоръженията – а подмяната на лифтовете по същество е дейност, която според нормативната уредба се нарича строителство, твърдят от дружеството. 

От "Витоша ски" дават още подробности и за самия проект. Плановете предвиждат запазване на зона "Алеко", която се ползва и в момента, а площта ще бъде на 152,5 хектара. От дружеството допълват, че по Планът за управление на Природен парк Витоша за отдих и туризъм са отделени 217 хектара.

Ще бъдат модернизирани лифтовете, но няма да бъдат строени нови.

"Витоша ски" планира и сеч на 2000 куб. дървесина, като според дружеството годишната сеч в парка е в размер на 7 хил. кубика. Целта на тези действия е да бъде създадено езеро за изкуствен сняг вляво от пистата "Витошко лале". Големината на това езеро е планирана да бъде като езерото "Ариана" в София - около 70 хил. куб. метра.

В своето обръщение към медиите от дружеството напомнят още и за незаконните постройки на Витоша, за които вече има издадено разрешение за събарянето им.

Водещи

Най-четени