Пушещото дете не познавало майка си – викало ѝ "кака" 07.10 | 15:25

Нито бащата, нито родителката имат присъдени родителски права

От Христина Рафаилова

Детето, принуждавано от майка си да пуши, мислело, че тя му е кака. Бащата на малкото от скандалния клип обяснил на социалните служби, че то не разпознавало жената от видеото като един от своите родители. Това каза шефът на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева пред в. "24 часа".  

Мъжът разказал, че жената е родила, преди да навърши 16 години. Той разрешавал двамата да се виждат, тъй като не искал малчуганът да расте без майка. Според Жечева самият баща бил объркан и не знаел как да постъпи. 

Социалните установили, че нито той, нито майката имат присъдени родителски права. Преди това те съжителствали на семейни начала. Сега бабата на детето и леля му помагали за отглеждането му. 

Бащата казал, че се е консултирал с отдел "Закрила на детето" какви действия би могъл да предприеме, за да поиска родителските права. 

Той обявил, че няма да подава жалба в полицията срещу бившата си. Лелята на малчугана, чието дете също присъства на клипа, също нямало да алармира органите на реда. 

Според бащата майката е накарала детето си да пуши, за да предизвика вниманието му и гледала на това като някаква игра. 

Шефът на агенцията каза, че малкото не е травматизирано от случилото се. То било много жизнерадостно при срещата със социалните работници. Служителите установили, че за детето са полагани подходящи грижи и то живее в нормална среда. 

Жечева уточни, че майката ще бъде насочена към специален център за получаване на обществена подкрепа. 

Тя коментира и скандалния случай с децата от центъра в Стражица, които са били подлагани на физически мъчения от страна на персонала. Жечева каза, че малчуганите сега са спокойни, когато възпитателите им не са около тях. Те обаче се нуждаели от повече грижи. Възпитаниците там нямали с какво да се занимават след училище и това бил един от големите проблеми. 

"Повечето деца искат да се приберат при семействата си, проблемът е, че в голяма част тази среда е рискова за тях. Бяха много искрени и не бих приела позицията на персонала, че са големи манипулатори. Препоръчваме да се работи повече с тях, да се осигури възможност да подават сигнали и жалби, когато срещат различен вид насилие", добави тя. Шефът на агенцията каза, че от предишните възпитатели в интерната работел бившият директор, който давал нощни смени.

Най-четени