Първа копка на рехабилитацията на Дунав мост 30.06 | 07:00

Регионалният министър ще даде старт на рехабилитацията на Дунав мост

От Петя Михайлова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев ще информира за българските проекти и приоритети по Стратегията на ЕС за Дунавския регион и координацията на приоритетните области "Туризъм и мултикултурен диалог” и "Сигурност”, съобщи БТА.

При представянето ще участват също и главният секретар на Министерството на вътрешните работи Калин Георгиев – съкоординатор в област "Сигурност” и зам.- министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов – съкоординатор в област "Туризъм и мултикултурен диалог”. В пресконференцията ще участва и Юдит Ланг.

Пресконференцията ще се проведе в гр. Русе, на кораб на речния флот, който ще отплава от Морската гара в града.

По-късно, от 12.30 часа министър Плевнелиев ще даде старт на рехабилитацията на "Дунав мост”. Предвидено е той да посети и град Борово, където ще открие обновена детска площадка.

iNews припомня, че проектът за Дунав мост 2 ще получи официално решение за удължаване на финансовия меморандум от Европейската комисия до няколко седмици, стана ясно вчера от съобщение на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Искане за удължаване на финансовия меморандум беше изпратено от България и от Румъния. Положителното решение на Комисията ще позволи мостът да бъде завършен с европейско финансиране, въпреки огромното забавяне, което е било допуснато през миналите години. Очаква се крайният срок, който изтече в края на 2010 г., да бъде удължен с още две години. 

Към днешна дата са изпълнени 63% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение. Разплатените средства са в размер на 85 млн. евро. По другия договор – за изграждане на прилежащата инфраструктура, са изпълнени 57% от строителните дейности, а разплатените средства надхвърлят 38 млн. евро.

Основният проблем на изпълнителя, свързан с осигуряването на необходимите количества материал за насипи, вече е разрешен. Официалното разрешение на концесията за добив на строителни материали беше дадено с решение на Министерски съвет, а изкопните работи започнаха на 24 юни.

Водещи

Най-четени