Първанов: Подслушването - най-голямата подлост на прехода 19.04 | 08:30

Това заяви президентът

От Кремена Бедерева

Трябваше да дадем едно ново качество на лявото. Но падането на подкрепата за БСП е неприятен факт на фона острото социално напрежение в страната и на протестите, които също носеха социален характер.

Лявата социална формация не печели, а напротив, по-скоро се ерозира нейния ляв фланг. Това каза президентът (2000 - 2012 г.) Георги Първанов по Нова телевизия.

"Социологическите проучвания са само върха на айсберга и като се погледне разрезът надолу, се вижда, че левицата стои много зле сред младите хора – 6,7% е подкрепата между 18 и 24-годишните", смята Първанов. Но все пак - според него БСП има потенциал сред младите хора, но той не се реализира и допълни, че само активни, силни, убедителни личности могат да "продадат” добрите идеи, родени в левицата.

По думите на Първанов всяко правителство трябва да има ясна програма, но за да е успешно - трябва да има мощна парламентарна подкрепа. Едно правителство, което няма 140 депутата, да вземе непопулярни мерки, ако не е ясен програмата, не са подредени приоритетите на това правителството, смея да твърдя, че то ще е принудено да работи в много тежка ситуация.

Според Първанов Пламен Орешарски има потенциал да застане начело на Изпълнителната власт. За 4-те години ГЕРБ нямаха програми, смята Първанов. По думите му трябва да има ясни пред обществото програми и коалиционни.

Сценарий, в който ГЕРБ печели, не е благоприятен за мен. Не е изключен вариантът от 2005 г., когато БСП отказа мандат, и властта отиде в третия парламентарно представен.

По силата на демократичните правила - управлява този, който печели изборите, смята Първанов. Скептик съм, заяви Георги Първанов.

Аз смятам, че не само има подслушване. Подслушването е факт, което е не само нарушение на Конституцията и страната. Това е може би най-голямата подлост на прехода, коментира още Георги Първанов.

Народът трябва да накаже Цветанов и компания за подслушването, категоричен е президентът. Според него, до него не са стигали доклади за подслушвания.

"За годините, в които се застъпваше моето президентството и ГЕРБ, няма случай да е постъпвал доклад за подслушване. Те са подслушвали непрекъснато - и президентите, както се разбра. Това умът ми не го побира", заяви Първанов.

Очевидно, че става дума за поръчка от много високо равнище. Едва ли тези хора са подслушвали президенти и други за хоби, смята президентът. Според него разпорежданията за подслушванията са правени устно. Той е убеден, че ежедневно са спускани телефоните на хората, които е трябвало да бъдат подслушвани.

Първанов смята, че значителна част от тази информация обаче е унищожена.

"Аз се надявам записите от подслушването да бъдат възстановени", каза още Първанов. Те са толкова самоуверени, особено Цветанов, са смятали, че всичко им е позволено.

Запитан дали е готова БСП да управлява, Първанов отговори, че БСП е по-готова от всеки друг политически субект на политическия терен и вярвам, че БСП ще бъде основен управленски фактор.

Ще му бъде, на което и да е правителството, дори и БСП да участва в него в коалиция, но се надявам да се справи, завърши Георги Първанов.

Водещи

Най-четени