Първанов и Станишев в подготовка за лидерството в БСП* 05.03 | 19:33

Първанов ще се кандидатира за лидер на БСП

От Деляна Петкова

Георги Първанов ще се кандидатира за лидерския пост в БСП, но няма да влиза във вътрешна битка за поста. Това стана ясно след посещението на президента (2002 - 2012 година) в Бургас. Там той се срещна с представители на партийния актив, предаде Агенция "Фокус".

Настоящият председател на партията Сергей Станишев пък в момента е в Сливен. Оттам той коментира, че е добре, че най-после Георги Първанов си е казал намеренията. Преди обаче да дава препоръки към партията Първанов трябва да изясни някои въпроси, свързани с миналото, мандата си и отношенията си с Бойко Борисов, заяви Станишев.

Станишев също ще се кандидатира за поста председател на БСП и допълва, че не се притеснява от състезанието - нито между личностите, нито между идеите.

Конгресът на партията ще се проведе в края на май и на него ще бъде избран новият председател на БСП.

А днес пред своята публика в Бургас Първанов твърди: "Моята политическа битка е с Бойко Борисов, с управляващите и го показвам с всяка своя реплика и позиция, която изразявам", коментира още Първанов и допълни, че може да помогне с опита си като държавник и президент за два мандата.

Според него опитът му ще помогне на БСП в амбициите ѝ отново да стане водеща политическа сила. "За съжаление, има траен негативизъм по отношение на българските партии и по отношение на политиката изобщо”, каза Първанов.

За Първанов причината за този негативизъм е, че партиите губят битката на полето на територията на морала. Големите губещи са управляващите.

"Загубена е битката за една активна и социална политика, която да изведе България от кризата и затова сега изглеждаме толкова зле, затова нашият бизнес е смачкан, затова нашето производство е в такова състояние, инвестициите клонят към нула и безработицата нараства с всеки изминал месец", заяви още Първанов в Бургас.

Според Първанов управляващите са загубили и битката за връщането на авторитета на България пред европейските ни партньори. За него последният доклад от ЕК е "най-тежкият" досега. Страната още не е част от Шенгенското пространство и причината за това е, че ГЕРБ не само не подобри облика на България, но напротив "образът ни се нагнетява с все по-мрачни краски".

Първанов засегна и скандала с бонусите от последните дни. Според него имиджът на Борисов ще бъде силно накърнен - той не може да си измие ръцете с едно на пръв поглед решително поведение. "Трябваше да бъде решителен, когато се формират правилата, а не тогава, когато се разкрие, че има подобни неморални действия”, каза Първанов.

Първанов смята, че има право да отправя подобни критики сега, защото през 2006 година именно той е възразил срещу практиката да се изпращат в бордовете зам.-министри и съветници на премиера срещу високи заплащания По думите му хората в политиката трябва да престанат да гледат на политиката като лост за лично облагодетелстване.

* Статията е актуализирана към 21:20 часа

Водещи

Най-четени