Първанов не приема вдигането на пенсионната възраст 18.11 | 13:59

Според него, то противоречи на договорените параметри на реформата

От Филипа Тодева

Държавата е непредсказуема, непоследователна при определянето на правилата в социалната политика, и мисля, че това силно ще ерозира доверието към държавността в синдикати, работодатели и най-вече в гражданите.

Така държавният глава Георги Първанов коментира намеренията на кабинета да повиши възрастта за пенсиониране с една година от 2012-та г., цитиран от БТА. Според Първанов, тези заявки са в противоречие с договорените параметри на пенсионната реформа, при това са направени по начин, който трудно може да бъде приет.

Президентът не намира за редно противопоставянето между социални или възрастови групи, а тезата "дайте, ще вземем от едните, да дадем на другите", определя като неработеща, напротив – недържавническа. Той споделя съмненията на финансовите експерти, че този ход може да доведе до повече средства в бюджета. Георги Първанов коментира, че финансовият екип на правителственото мнозинство не излиза с лицето си, а прави този ход чрез подставени лица - чрез депутати, един или група, което също подсказва, че те самите разбират нередността на подобно действие.

Държавният глава не изключва възможността да наложи вето по отношение на пенсионната реформа. По неговите думи, социалният диалог се движи по ръба и едно излизане на синдикатите от Тристранния съвет за сътрудничество, ще го влоши допълнително.

 

Водещи

Най-четени