Първанов поиска огласяване на "премиерското досие" 04.02 | 19:19

„Не виждам нищо по-естествено“, коментира той

От Филипа Тодева

Не виждам нищо по-естествено от това самият Борисов не просто да заеме ясна позиция, той да настои и да огласи материалите, съдържащи се в тази папка. Това заяви президентът (2002-2012) Георги Първанов пред bTV по повод информация за вербуване на премиера Бойко Борисов като информатор с псевдонима "Буда" в ЦСБОП.

Той увери, че не е виждал документи за вербуване на Борисов, но по думите му, копието, поместено в медиите, изглежда автентично.

"Изглежда автентично, но по-важното е, че самият Борисов не го опровергава достатъчно убедително", отбеляза Първанов.

Той е на мнение, че по този начин Бойко Борисов си получава своето.

"Той зае една двойствена позиция по отношение на офицерите, които са служили за България. Бяха огласени доносниците. Не се наемам да ги категоризирам по отдели. Тези, които са донасяли срещу своите колеги в службата, срещу семейни приятели – това не се разбра, но за сметка на това бяха обругани хора, които работеха за България", посочи Първанов.

Според него вероятно Борисов е получил задача да работи за някаква държавна кауза, но това трябва да стане ясно от него самия, от документите, а може би и от онези, които са били свързани с тази разработка.

Георги Първанов коментира и опита за покушение над лидера на ДПС Ахмед Доган.

"Цветанов и Борисов продължаваха да насъскват, което създава условие за етническо противопоставяне. Цветанов прехвърляше отговорността върху други фактори, не върху него самия, който завежда сектор "Сигурност” в страната", твърди той.

Първанов не вярва, че е възможна коалиция ГЕРБ-БСП.

"В БСП всеки, който надигне глас в тази посока, ще получи категоричен отпор. Поне БСП в такава коалиция няма да участва", категоричен бе той.

Водещи

Най-четени