Първи абитуриентски бал за сираци за Плевнелиев 30.05 | 07:13

Преди това президентът ще открие традиционната борса за младите хора от домовете

От Андриян Георгиев

236 абитуриенти - 148 момчета и 88 момичета, от 51 специализирани домове, общински институции и училища за предоставяне на социални услуги на деца, лишени от родителска грижа, ще бъдат гости на 30 май 2012 г. на президента Росен Плевнелиев на традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение, който ще се проведе в Дом № 2 на резиденция "Бояна”.

Преди началото на бала в 15.30 часа президентът Плевнелиев ще открие традиционната борса, на която ще бъдат представени трудовите, образователни и социални възможности за реализация на младите хора от домовете, съобщават от Президентството.

Тази година подбора на фирмите и университетите, участващи на борсата, е направен на базата на предварително направена анкета сред младежите и отчита техните желания за професионално развитие. Досега младежите са посочили строителството, металургията, енергетиката, недвижимите имоти, комуникациите, мебелостроенето и др. като сфери за бъдеща професионална реализация.

При събеседването с представителите на образователните институции и фирмите, предлагащи работа, младите хора ще бъдат подпомогнати от 14 трудови медиатори от Агенцията по заетостта. С нейна подкрепа над 20 от абитуриентите вече са получили предложения за работа.

Събеседването по време на трудовата борса ще бъде удостоверено със сертификат за участие в борсата, който младежите ще могат да използват и в регионалните бюра по труда.

Агенцията по заетостта ще финансира обучението на младите хора, които желаят да придобият професионална квалификация. Ще бъде дадена възможност за стажуване в рамките на шест месеца при конкретен работодател, на когото ще бъдат възстановени изплатените средства за заплата, социални и здравни осигуровки на младежите за целия период на стажа.

Със свои щандове в трудовата борса ще участват най-големите работодателски съюзи и браншови организации. Очаква се в борсата да се включат членуващи в тези организации около 20 фирми, които вече са изявили желание да наемат младежи на работа.

В младежката борса ще се включат представители на Министерство на отбраната, които ще представят възможностите за кадрова военна служба. За втора поредна година ще участва и Националната гвардейска част.

Свои щандове на образователната борса ще имат 14 висши училища от цялата страна. Техни представители на място ще представят пред младите хора възможностите за обучение, предимствата и наличните програми и проекти.

Водещи

Най-четени