Първи знак от Калфин, че се цели в стола на „Дондуков“ 2 12.05 | 11:40

"Имам самочувствие и познавам президентската институция, но... има някои пречки", заяви вицепремиерът в оставка на АБВ

От Ростислава Иванова

Днес вицепремиерът и социален министър на АБВ в оставка Ивайло Калфин направи първа официална заявкя, че се е прицелил към президентската институция. "Имам самочувствие, познавам и президентската институция, но... има много фактори, които трябва да се вземат предвид. Нямам намерение да участвам в битки, които са така... символични", заяви в Русе заместникът на Георги Първанов в партията. Така той отговори пред журналисти дали ще се кандидатира за президент, предаде БГНЕС.

По думите му "засега" с него не са водени такива разговори. "В момента все още съм сред темите, свързани с труда и социалната политика, така че ми е рано да ви кажа", обясни Калфин.

Припомняме обаче вчерашното му изявление, че АБВ се стреми към обединение вляво с БСП след новата политическа линия, поета от социалистите с идването на новото ръководство на "Позитано" 20, начело с Корнелия Нинова. Калфин направо посочи, че обединената левица вероятно ще издигне единна кандидатура за президент, която обаче "няма да е партийна".

Министърът в оставка отхвърли твърденията, че АБВ дестабилизира държавата с оттеглянето си от управляващата коалиция.

"Не е точно така. Има неща, които не само в АБВ ги виждаме, те се виждат в държавата. Има политики, които трябва да се променят. Има сектори, които трябва силно да се активизират. Това наскоро и премиерът го каза. Така че две са опциите – или това нещо ще се случи, или тогава, ако не се случи, ще вървим към избори. Но това не е заради АБВ", отсече Калфин.

По отношение на спряганите имена за негов наследник в Министерството на труда и социалната политика, той изрази надеждата си, че ще има приемственост.

"Всички имена, които чета, имат отношение и са много компетентни в тая област. Кой ще бъде избран от премиера, е негов въпрос. Но при всички случаи се надявам и съм убеден, че ще има приемственост, защото работихме с експерти в министерството. Работата не е политическа и има доста неща, които са започнати", подчерта напускащият поста представител на АБВ.

В Русе Ивайло Калфин стана 43-ият Доктор хонорис кауза на Русенския университет. Официалните знаци на титлата му бяха връчени от ректора на РУ проф. Велизара Пенчева.  

Водещи

Най-четени