Първи резултати: ГЕРБ получава 25.7%, БСП - 17.6%, 7 партии влизат в новия парламент (ДОПЪЛНЕНА 3) 04.04 | 20:00

В новия парламент влизат още "Няма такъв народ", ДПС, ДБ, "ИЗправи се! Мутри вън!" и ВМРО

От iNews.bg

Ясни са първите предваарителни резултати от изборите за новия парламент. Както и показваха проучванията от предходните седмици и месеци, ГЕРБ отново е първа политическа сила. Партията на Борисов получава 25.7% от гласовете на отишлите до урните днес. Втори са БСП с 17.6%, според данните на "Алфа Рисърч"

На трето място се нарежда партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", за която са гласували 15.2% от българите. ДПС са четвърти с 11 % от вота.

Демократична България получава 10.4 на сто от гласовете, а коалиция "Изпправи се! Мутри вън!" взимат 4.2% от гласовете. Последната влизаща в новия парламент партия е ВМРО, която получава точно 4 на сто от гласовете.

Приблизително същата подредба дават и от "Маркет Линкс". Според техните данни новото Народно събрание също влизат 7 партии и то същите, изброени по-горе. За коалицията ГЕРБ-СДС са гласували 24.5% от отишлите днес до урните. За БСП – 16.9 на сто, за "Има такъв народ" - 15.5 на сто от упражнилите правото си на вот. Четвърти са ДПС с 10.4 на сто от гласовете, с много близък резултат следва "Демократична България" с 10.3%, за "Изправи се! Мутри вън!" бюлетина са пуснали 4.7%, а за последната влизаща в парламента партия – ВМРО, гласа си са дали 4.1 на сто от гласувалите българи.

Според данните на "Галъп Интернешънъл" обаче подредбата на партиите е малко по-рализна. Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" измества БСП от второто място, получавайки 171% от вота, докато социалистите имат 16.7%. ГЕРБ-СДС са първи с точно 25 на сто подкрепа от гласувалите. Четвърти са "Демократична България" с 10.5%, пети – ДПС с 10.2 на сто, "Изправи се! Мутри вън!" печелят 5% от гласовете, а ВМРО – 4.7 на сто.

Данните на агенция "Тренд” дават същата подредба на партиите, прескочили 4-процентната бариера като "Алфа Рисърч" и "Маркет Линкс". Според тях за ГЕРБ-СДС са гласували 25.1% от българите, 16.5% са подкрепили БСП, за "Има такъв народ" бюлетина са пуснали 16.2 на сто, а за ДПС – точно 10%. На петото място застава "Демократична България”, за която са гласували 9.4%, шести са "Изправи се! Мутри вън!” с 4.8 на сто и седми ВМРО, които получават 4.5 на сто от вота.

Водещи

Най-четени