Първи скандал в 42-рото НС 22.05 | 11:03

Къде отидоха вчерашните приказки за смислени дебати никой не знае

От Филипа Тодева

В абсолютно безпринципен спор се впуснаха новите депутати.

Народните избраници сътвориха култов скандал, който ни накара да забравим всички приказки за принципни дебати и важни обсъждания. Депутатите се караха за състава на новата комисия по правни въпроси.

ДПС и БСП поискаха временната парламентарна комисия по правни въпроси да равнопостави всички парламентарни групи.

Местан призова зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов да свикне с новия си статут на опозиция.

"Председателят на Народното събрание ви направи забележка, че времето ви е изтекло, той имаше предвид, че просрочихте 3 минути за дуплика. Изразът "времето ви изтече" има доста по-общо политическо звучене и значение – изтече ви времето, политическото време, за да продължавате да раздавате морални присъди от тази трибуна и да се произнасяте по това кой на кое място седи. Моето място тук до Пеевски, Имамов, Цонев се определя от вота на избирателите на ДПС, няма да го определяте вие", коментира Местан, цитиран от агенция "Фокус".

Според ГЕРБ останалите партии в парламента продължават да правят предизборна агитация.

Цвета Караянчева се обърна към председателя на парламента Михаил Миков с думите: "Разбирам, че сте неопитен във воденето, но да прекратите внушенията, обясненията кой какъв е и защо е, а да минем към темата, която обсъждаме – временната комисия, която да се занимава с правилника на Народното събрание. Не приемам квалификациите за престъпната групировка и всички внушения, защото не мога да кажа, че хилядите членове на ГЕРБ са престъпна групировка. Недостойно е да се наричат така българките граждани", заяви тя.

След доста обвинения и коментари депутатите все пак създадоха временна комисия по правни въпроси.

Комисията ще бъде съставена на паритетен принцип, като от ГЕРБ не направиха предложения за членове. Председател на комисията е депутатът от ДПС Христо Бисеров.

Членове на комисията от ДПС са Четин Казак, Хамид Хамид, от "Коалиция за България" – Мая Манолова, Янаки Стоилов и Младен Червеняков, от "Атака" – Явор Нотев, Петър Петров и Павел Шопов.

Водещи

Най-четени