Първите три политически сили в 49-ия парламент се срещнаха с президента ОБЗОР 11.03 | 16:30

А общият извод е - всички искат правителство

От iNews.bg

Първите три политически сили в 49-ия парламент се срещнаха с президента. А общият извод е - всички искат правителство.

Преговорите между първите две политически сили продължават, но формациите още не са изчистили всички важни въпроси. Именно затова от ГЕРБ-СДС поискаха от Румен Радев повече време преди връчването на първия мандат.

"Публичната комуникация между партиите в коалицията сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори. Проблемите в МС бяха планирани още преди девет месеца. Въпреки наличието на силно спояващи фактори в коалицията и внушителната парламентарна подкрепа за управлението, която често надминаваше дори 2/3 от народните представители, конституционният законодател е предвидил настоящите консултации, за да подпомогне процеса на съставяне на правителство”, заяви президентът Румен Радев в началото на разговорите с представителите на ГЕРБ-СДС, които дойдоха на "Дондуков" 2.

ГЕРБ на консултациите при Радев: При съгласие да се върви в обща посока, трябва споделена отговорност

"Имаме нужда от стабилност и спокойствие, но те трябва да са на принципна основа, да стъпват на фундаментални ценности”, посочи вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Държавният глава попита ГЕРБ-СДС готови ли са с преговорите с ПП-ДБ. Отговорът на този въпрос дойде час след срещата. "Преговорите продължават да текат. Конструктивни са, но има и различия. Имаме нужда от още време”, съобщи Габриел.

Малко по-късно лично премиерът в оставка и депутати от втората политическа сила информираха президента как те виждат разговорите за правителство. "Струваше си това усилие. Да, получихме политическа щета. Да, сложни са отношенията. Никой не е очаквал да са леки. Имаме два документа на масата за преговори. Има съществен напредък в тях. Но, както се казва, докато всичко не е договорено, нищо не е”, заяви министър-председателят в оставка Николай Денков.

На масата на преговорите са както законодателната програма, така и съставът на кабинета. "Уверихме президента, че искаме ротация, но ако не успеем, сме готови на избори. Ако не намерим съгласие с първия мандат, отиваме на избори”, допълни Денков.

Преговорите продължават, а освен президентът изходът от тях следят и от ДПС. В отсъствието на един от председателите на партията - Делян Пеевски, те също дойдоха на "Дондуков" 2.

"Вашата парламентарна група активно подкрепяше управляващото мнозинство, но без да участва пряко. Това породи редица въпроси, включително в нюансите по плаващи мнозинства. Как виждате ролята си при следващ ротационен период, ако се стигне до такъв?”, попита президентът.

"Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. Нашата позиция не се е променила. Надяваме се основните субекти да намерят конфигурацията”, каза председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Утре консултациите продължават с партиите от опозицията - "Възраждане", БСП и ИТН.

Водещи

Най-четени