Първият ден от преговорите организирани от ГЕРБ-СДС ОБЗОР 17.06 | 16:44

На среща бяха поканени три политически партии, които влизат в 50-ото Народно събрание - ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане". Две от тях обаче категорично отказаха да се явят.

От iNews.bg


Първият ден от преговорите организирани от ГЕРБ-СДС за съставяне на експертно правителство правителство приключи.

На среща бяха поканени три политически партии, които влизат в 50-ото Народно събрание - ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане". Две от тях обаче категорично отказаха да се явят.

От коалицията ПП-ДБ изпратиха позиция до медиите. В нея те се обърнаха към ГЕРБ-СДС с думите. "Смятаме, че вашия подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната".

Припомняме, че само преди няколко дни, съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков се обърна към гражданите във видеообръщение с думите - "гледайте реванша." Така той за пореден път даде заявка, че те остават в опозиция в 50-ото Народно събрание.

От "Възраждане" се категорични, че единственото правителство, което ще подкрепят, е с техен мандат. От партията са на мнение, че попадането на ДПС на  второ място на последните избори е огромна заплаха за националната сигурност на страната ни.  

"Възраждане” ще подкрепят правителство само с техен мандат и при пет условия

Среща все пак имаше с ДПС.

Преговорният екип на най-голямата формация съставен от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова разговаря със Станислав Анастасов, Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Искра Михайлова, Ертен Анисова, Байрам Байрам от ДПС.

ГЕРБ: С ДПС имаме сходство за основните приоритети пред страната ни

След срещата Деница Сачева обяви, че е станало ясно, че с ДПС имат сходство в програмите по отношение на основните приоритети пред страната ни, свързани с Шенген, членството ни в Еврозоната, икономическия растеж, основан на инвестиции, с ясни политики по отношение на пазара на труда и др.

ГЕРБ
"България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, както и на начина на говорене и поведението на лидерите. Вече няколко поред избора, избирателите казаха едно и също, те не искат повече политика на конфронтация, те не дават своето доверие на нито една политическа партия и ясно казват, че трябва да има политика на съгласие", отбеляза Сачева.

Преговорите продължават утре - 18 юни.

По програма ГЕРБ-СДС трябва да се срещне с представителите на БСП,  ИТН и "Величие".

Временният председател на БСП Атанас Зафиров вече заяви, че партията няма да участва в кабинет с ГЕРБ-СДС и ДПС.

"БСП има категорично решение за неподкрепа на правителство на ГЕРБ. Това е наше конгресно решение, което потвърдихме и на съботния ни пленум", заяви и организационният секретар на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов в ефира на БНР.

Той посочи, че социалистите са получили покана от ГЕРБ за разговори, като уточни, че ако тя ще е за съставяне на правителство, БСП няма как да се отзове.

Лидерът на партия "Величие" Николай Марков заяви пред БНР, че няма да разговаря с преговорния екип на ГЕРБ за съставяне на нов кабинет.

"С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер и него искам да изслушам. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна", заяви Марков.

Припомняме, че на 13 юни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "следващите седем дни трябва да бъде гласувано правителство или директно хората трябва да знаят, че отиваме на избори".

Бойко Борисов няма да е премиер, постави условие, за да има кабинет

Борисов предлага съставянето на експертен кабинет.

"Да се направи експертен кабинет. Трябва да е доминиран от ГЕРБ по важните министерства. Особено премиер, външен министър, отбрана", категоричен бе той. 

Водещи

Най-четени