Първият звънец може да закъснее за 1700 деца в Перник 27.08 | 16:47

От БСП подкрепят решението на правителството да отпусне 10 милиона лева за строеж на многофункционални спортни зали

От Ивелина Георгиева

1700 ученици в Перник най-вероятно нямат да имат възможността да влязат в класните стаи на 15 септември. За това предупреди депутатът от Коалиция за България проф. Ваня Добрева.

По думите ѝ от тези 1700 ученици 800 със сигурност няма да започнат учебната година навреме, тъй като те са от трите гимназии в Перник, пострадали сериозно при силното земетресение, което разлюля града преди три месеца.

Добрева определи ситуацията в миньорския град като особено притеснителна, тъй като в професионалните гимназии учат ученици, на които ще им предстоят матури и всяко едно забавяне за тях може да се окаже фатално.

По-рано днес министърът по еврофондовете Томислав Дончев и заместник-министърът на образованието Милена Дамянова на специална пресконференция увериха, че училищата в Перник и Радомир ще започнат нормално новата учебна година.

Професионалната гимназия по облекло и туризъм е в най-тежко състояние и затова Дончев заяви, че ще поиска още едно експертно становище за сградата.

Ваня Добрева посочи, че все по-вече се увеличават сигналите свързани със старта на учебните занятия, тъй като строителните дейности и ремонти няма да приключат до 15 септември. В редица общини средствата за ремонт са преведени в началото на август и най-вероятно работите няма да приключат до началото на учебната година, опасява се депутатът от Коалиция за България.

В София около 1000 деца на възраст между 5 и 6 години няма да бъдат обхванати от подготвителните групи, подчерта още проф. Добрева. Според нея системата не е готова да отговори на законовите изисквания за задължителност на предучилищния етап и управляващите не са се постарали през последната година да подсигурят необходимия кадрови потенциал на образователния процес.

От БСП одобряват решението на правителството да отпусне 10 милиона лева за строителство на многофункционални спортни зали. Идеята е залегнала и в управленските проекти на червената партия и дори е била детайлно разработена от бившия заместник-министър на образованието доц. Кирчо Атанасов. От левицата обаче се чудят, как точно е в извършен подбора на училищата, на които да се отпуснат въпросните пари.

"Не е ясно по какъв критерии и по каква процедура са подбрани точно тези 10 училища", заяви депутатът от Коалиция за България.

Добрева припомни, че се е очаквало в началото на август тази година 10-те милиона лева да влязат в бюджета на Българската академия на науките, но за съжаление това не се е случило, а сега се разпределят за изграждане на многофункционални спортни зали.

За БАН са изключително важни тези средства, тъй като в момента средната заплата там е 570 лева при средна заплата за страната 758 лева, обясни проф. Добрева.

Социалистите подкрепят исканията на синдикатите, които предлагат да се увеличи учителската заплата, тъй като тя не е променяна от 2008 г. и е в размер на 650 лева.

От БСП няма да подкрепят законопроекта за предучилищното и училищното образование, защото не са намерили възможност за диалог с депутатите от ГЕРБ, които твърдо настояват с държавни пари да се плаща частното образование.

Червените няма да подкрепят и предложението на вносителите да се даде автономия на средното образование по подобие на висшето.

Водещи