Първият комплекс от затворен тип ще изникне край Карлово 12.03 | 15:01

Комфортът на градския начин на живот се среща със спокойствието на природата

От Цанка Донкова

Първият комплекс от затворен тип ще изникне край Карлово. В квартал "Сушица" на 25-декаров терен ще са разположени 49 еднофамилни къщи с разгъната застроена площ от 90 до 150 кв. м. Обитателите на комплекса ще се наслаждават на комфорта на градския начин на живот, в съчетание със спокойствието на природата, съобщава регионалният сайт Marica.bg.

След изграждането на инфраструктурата, строителството ще стартира с шест еднофамилни къщи, групирани по две или три двойни, разположени в съседство на по-големия от парцелите - бивш селскостопански двор. В него на по-късен етап ще се изградят още 41 къщи, които също ще бъдат със самостоятелно обособено дворно пространство.

Проектанти на обекта са пловдивските архитекти арх. Стефан Стефанов, арх. Христина Стефанова и арх. Иво Скоклев.

Предвижда се и самостоятелна станция за пречистване на отпадните води. Къщите ще се продават, заедно с дворните места към тях.

Стартът на реализацията на проекта е в отговор на засиленото търсене на еднофамилни къщи от страна на руски граждани и изчерпването на подобни предложения в района. За разлика от големия терен, за който има изготвени инфраструктурен и парцеларен план, за двата по-малки квартала в съседство вече е готова работната фаза на градоустройството, която предвижда характера и типа на застрояване на комплекса.

Къщичките ще са в стил българската национална архитектура. Те ще са двуетажни със скатни покриви, облицовани предимно с естествени материали - камък и дърво. Според арх. Стефанов леко се отличават само в дизайна - трактовката на фасадата е по-модерна, имат по-голямо остъкляване, удобни и функционални балкони и тераси.

Водещи

Най-четени