Първият нов изтребител идва през 2019 г. 08.06 | 10:11

Все още не е избран моделът, на който ще заложим, но ще търсим максимума срещу парите си, казва Ненчев

От iNews.bg

Първите бройки от новите изтребители на българските ВВС ще пристигнат у нас в началото на 2019 г. Това съобщи пред БНТ министърът на отбраната Николай Ненчев. Засега все още не е избрано на какъв точно модел ще заложим. Според военния ни министър България ще търси да получи максимума срещу парите, които са предвидени за новите ни бойни самолети.

По отношение на решението на парламента България да закупи и 2 нови бойни многофункционални кораба, Ненчев обясни, че това ще стане с обществена поръчка. Процедурите се очаква да започнат до около месец.

"Приемането на тези проекти за модернизация въздействат изключително мотивиращо върху въоръжените сили. Хората в личния състав разбира, че най-сетне държавата полага грижи за тях, защото доброто въоръжение означава за тях стабилност , означава дългосрочни проекти, означава предвидимост за тяхната работа - нещо, към което се стремя от началото на мандата, не само аз, но и с подкрепата на българското правителство и министър-председателя”, казва Ненчев.

По повод бежанската криза и включването на военните в охраната на границите той отбелязва, че България отделя достатъчно средства, за да се справи с мигрантския натиск. Въпреки това обаче Ненчев предупреждава, че бежанският поток вероятно ще се увеличи, защото в Сирия обстановката продължава да се влошава.

Водещи

Най-четени