Първо четене: машинно гласуване по желание и 48 часа избори заради коронавируса 03.09 | 14:00

Не бяха приети и идеите, за които са настоявали многократно- възможност предизборната кампания да се води и на друг език

От iNews.bg

Парламентът прие на първо четене предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. Машинно гласуване ще има във всички секции с над 300 избиратели, но хартиените бюлетини остават. Всеки ще може да избира дали да гласува с машина или с бюлетина.
Правната комисия подкрепи ГЕРБ, машинното гласуване няма да е задължително
ЦИК ще отговаря за осигуряването на машините за гласуване, чрез наемане или закупуване. Именно тази промяна беше доводът на председателя на комисията Стефка Стоева да подаде оставка. Тя се изказа против отговорността за машините да се прехвърля на ЦИК, а не на държавата.
Смесена избирателна система за Велико народно събрание. ГЕРБ настояват 200 депутати да се избират пропорционално с кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети в многомандатни избирателни райони, а другите 200 мажоритарно в едномандатни избирателни райони.

При извънредна епидемична обстановка ще се гласува 2 последователни дни, или 48 часа. Председателят на парламента Цвета Караянчева обаче обяви, че е против това и ще настоява да отпадне. 
Пореден неуспешен опит за ДПС. Мнозинството отхвърли тяхното предложение да се върнат правилата за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г. Мотивът им този път е, че ако това стане факт, ще допринесе за нарастване на избирателната активност сред българските общности в Западна Европа и Северна Америка.
Не бяха приети и идеите, за които са настоявали многократно- възможност предизборната кампания да се води и на друг език, с осигурен превод на български; за отпадането на изискването за уседналост и за онлайн наблюдение на изборния ден и преброяването на гласовете.

Най-четени