Първо ще изслушат Филип Златанов, преди да решат дали да го освободят 09.10 | 13:49

Шефът на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси преди време заяви своята оставка

От Кремена Бедерева

По предложение на ДПС парламентът гласува председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов да бъде изслушан в пленарната зала, преди парламентът да реши дали да го освободи от поста.

"За" изслушването бяха 86 депутати, "против" - един, 8 се въздържаха. На 26 септември т.г. Златанов е заявил пред председателя на Народното събрание, че подава оставка от поста председател на комисията.

Впоследствие е допълнил заявлението си с молба да бъде освободен и като неин член, съобщи зам.председателят на парламента Мая Манолова.

Лютви Местан аргументира предложението на ДПС с многото въпроси около оглавявания от Златанов орган, които не са получили отговори. Напускане на поста е лесен изход от политическа отговорност, но има нужда от ясни отговори, това е истинската политическа отговорност, подчерта Местан.

И обясни, че отговорите са важни за механизмите, по които е упражнявана държавната власт.

Емил Радев от ГЕРБ подкрепи предложението, но изрази съмнение, че Филип Златанов ще дойде, защото не се е явил и пред анкетната временна комисия, която проучва казуса с "тефтерчето" му. Според депутата по-целесъобразно и държавнически е да стартира процедурата по освобождаването му, за да се даде възможност на комисията да работи по-ефикасно.

Затова от ГЕРБ настояха да не се размества дневният ред. В отговор Мая Манолова изрази надежда един председател на комисията за конфликт на интереси да уважава законите и да дойде в пленарната зала. По предложение на Красимир Янков от левицата бе решено точката с оставката на Златанов да бъде първа за утрешното заседание. Депутатите продължават с първото четене на промени в закона за обществените поръчки.

Водещи

Най-четени