Пътищата между България и Гърция отрязани! Краят на кризата зависи от дипломатите 19.02 | 14:15

Спряха автобусите до южната ни съседка, единствената връзка до там е с въздушен и жп транспорт

От Ростислава Иванова

Сухопътните връзки между България и Гърция вече са напълно прекъснати, след като всички пунктове по границата ни вече са затворени. През общите ни гранични пунктове не може да прехвръкне и пиле. Тази крайна отчаяна мярка въведоха от днес българските шофьори на тирове и собствениците на тежкотоварни превози срещу проточилата се от месец безкрайна блокада на гръцките фермери, протестиращи срещу пенсионната реформа на Ципрас.

Освен бедствието с дни от страна на гръцката граница на хиляди шофьори – без храна, вода, тоалетна и елементарни нужди, се прибавиха и огромните стопански загуби за българския бизнес. Ощетени с над 10 млн. лв. са не само транспортните фирми, но и зависещия от доставките на стоки и суровини предприятия.

"Всички пунктове вече са затворени - Ивайловград, Златоград, Маказа, Капитан Петко войвода, Кулата, Илинден. Реално границата с Гърция я няма. Докато гръцките фермери не си вдигнат тракторите, няма да има вдигане на блокадата", заяви по БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Гръцките земеделци многократно нарушаваха договорката си с българските превозвачи за отваряне на границата и пускане на тировете по график, което нагнети напрежение между тях и българските шофьори и многократно предизвика спречквания между двете трани.

Наглостта на фермерите обаче няма граница. Транспортният министър Ивайло Московски описа самодоволното и съзнателно дразнещо поведение на гръцките земеделци към нашите шофьори. Докато нашите гладуват и нямат дори вода, съседите си правели пред очите им барбекю и пиели, след което им подвиквали. "Това е съзнателна гавра с българите! Това повече не може да се търпи!", заяви в парламента Московски. И обвини властите в Атина в пълно безхаберие за разрешаване на кризата и незачитане на уверенните права на България.

По негово предложение днес Народното събрание прие единодушно декларация до Европейската комисия, в която призовава Европейската комисия да вземе отношение и да започне наказателна процедура срещу гръцкото правителство заради продължаващото беззаконие на границата по вина на гръцката страна.

Транспортният министър и премиерът Бойко Борисов декларираха, че напълно подкрепят действията на българските шофьори.

От днес те блокираха всички гранични пунктове по българо-гръцката граница и от двете страни. В 9.00 ч. тази сутрин бяха блокирани и последните пунктове между двете страни - "Златоград" и "Ивайловград", които бяха последната възможност за преминаване на леки автомобили и автобуси между България и Гърция.

"Всички пунктове вече са затворени - Ивайловград, Златоград, Маказа, Капитан Петко войвода, Кулата, Илинден. Реално границата с Гърция я няма. Докато гръцките фермери не си вдигнат тракторите, няма да има вдигане на блокадата", каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Шофьорите ни вече отказват всякакви преговори и компромиси с протестиращите гърци.

Положението на границите ни в момента е трагично, хиляди камиони чакат в 30-километрови колони пред всеки от пунктовете. Затруднена е и обстановката по пътищата в страната от образувалите се автоколони от тирове. Преговори между двете протестиращи страни напрактика вече няма, няма и яснота кога ще бъде отворена границата.
На Капитан Петко войвода снощи се е стигнало до конфликт между румънски туристи и шофьора на техния автобус, обясни един от протестиращите на границата Иван Запрянов. "В момента има струпване на шофьори от гръцка страна. Надявам се, че няма да има сериозни спречквания", поясни той.

"На Кулата положението е спокойно", каза Вангел Цилев от Инициативния комитет на шофьорите. След като депутатите приеха декларацията до Брюксел в тяхна защита, превозвачите призоваха правителството към търсене на диалог с Атина.
По неофициална информация на шофьорите се очаква стачката на фермерите да приключи в понеделник.

Междувременно автобусни компании обявиха, че временно спират редовните автобуси от България до Гърция и пускат шофьорите в принудителен отпуск. Това обяви за БНР председателят на Сдружението на автобусните превозвачи Ивайло Константинов.

"Единственият начин е клиентите да ползват или железница, или самолетен транспорт, но доколкото ми е известно такъв тип превоз има само до Атина - говоря за самолет. От там нататък вероятно с някакъв вътрешен превоз за хората, които са до Северна Гърция", каза Константинов.

Водещи

Най-четени